borsodnádasdi emberölés

2020.09.10. 15:41

18 év fegyházbüntetés Csenge gyilkosának!

Az ítélőtábla a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványa szerint határozott.

Horváth Imre

Forrás: MW

A „borsodnádasdi emberölés” néven elhíresült, a hazai médiában nagy visszhangot kiváltott büntetőügyben a Debreceni Ítélőtábla csütörtök délután ítéletet hozott.

Az elsőfokon eljárt Miskolci Törvényszék az ügyészség indítványától eltérően a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek. Ítéletében azt állapította meg, hogy a kiskorú sértett eszméletlenségét okozó bántalmazás miatt a vádlott büntetőjogi felelőssége kétséget kizáró bizonyossággal nem állapítható meg. A törvényszék álláspontja szerint amikor a vádlott az erdőben a leányra rátalált, annak eszméletlen állapotát észlelve azt feltételezte, hogy meghalt. Mivel félt, hogy esetleg őt okolják majd a haláláért, a leányt egy közeli esővízgyűjtő aknához vitte, s abba fejjel lefelé bedobta. Az eszméletlen sértett a vízben megfulladt. Az elsőfokú bíróság a vádlottat 4 év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre, és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet hatalmas felháborodást váltott ki, főként, mert a határozathozatal után Csenge családjának a szeme láttára lekerültek a bilincsek Roland kezéről, aki szabadon távozhatott a Miskolci Törvényszék épületéből.

Az ügyészség a bűncselekmény téves minősítése miatt és a kiszabott büntetés súlyosítása végett bejelentett fellebbezésében az ítéletet a történeti tényállás részbeni megalapozatlansága miatt is támadta. A vádlott és a védője az ítéletet tudomásul vette.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség helyszíni tárgyalás tartását, bizonyítási kísérletet, szakértői bizonyítást és iratvizsgálatot indítványozott. A Debreceni Ítélőtábla a fellebbviteli főügyészség indítványának megfelelően járt el. A bizonyítási eljárás keretében igazságügyi orvos szakértőket, fizikus szakértőket, nyomszakértőt, valamint pszichológus szakértőt és informatikai szakértőt is meghallgatott.

A táblabíróság fellebbviteli főügyészség indítványa alapján az ítélet tényállásának részleges megalapozatlanságát orvosolva az elsőfokú bíróság által megállapított tényállástól részben eltérő tényállást állapított meg. A vádlott bűnösségét aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki, s a vádlottat 18 év fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Mivel a férfi már 30 hónapot ült előzetes letartóztatásban, így ennyivel kevesebbet kell leülnie a most kiszabott büntetésből. Az ítélet jogerős.

Kapcsolódó cikk:

(A borítókép az előző tárgyaláson készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában