Bűnügyi statisztika

2019.07.29. 11:30

Még mindig az élen a bűncselekményekben

Az első félév adatai alapján megyénk több bűncselekménytípusban is élen áll.

Horváth Imre

Zsilettpengével támadt egy fiúra Miskolc belvárosában egy férfi májusban, a kép a letartóztatásakor készült

Forrás: ÉM-archívum

Átlépve 2019 közepét, kíváncsiak voltunk rá, miként alakult a bűncselekmények tekintetében az év első fele. Így megnéztük az Országos Rend­őr-főkapitányság adatai által készült rendőrségi térképtár fertőzöttségi térképét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai által készült rendőrségi térképtár fertőzöttségi térképét böngészve, az első félév adataira szűrve kiderül, hogy a tízezer lakosra eső bűncselekmények számát tekintve megyénk még mindig az élen áll.

A bűncselekménytípusok bontását tekintve az látható, hogy a lopások, a tulajdon elleni szabálysértések, a garázdaság és a rablás tekintetében is megyénk vezeti a negatív sorrendet.

A közterületen elkövetett bűncselekmények és a betörések tekintetében dobogósak vagyunk, míg az autólopások, autófeltörések vagy éppen a személy elleni erőszak esetén a középmezőnyben foglalunk helyet.

A legtöbb bűncselekménytípusban Tolna és Nógrád dobogós még, de a megyék mellett szinte mindenben ott van az élen a főváros is.

Több szűrésben az élen

A térképtár adatait többféleképpen leszűrve lehet két kattintással kiértékeltetni és térképen megtekinteni. A keresések áttekintését kicsit nehezíti, hogy a térkép nem tartalmazza a megyék, illetve a járások nevét, illetve, hogy az időintervallumnál csak a beállított négyféle sablont alkalmazhatjuk. Azonban az első féléves adatokra pontosan leszűrhetőek. A publikus felületen megtekinthetők a bűncselekmények és a balesetek adatai is, mi a fertőzöttségi térképet tekintettük át. Ki kell emelni, hogy az adatokat a tematikus térkép 100 ezer lakosra vetítve mutatja meg, ami érthető módon jelenthet kissé fals képet ott, ahol a lakosságszám kisebb mint tízezer. Ez azonban az általunk megnézett adatoknál, vagyis a megyék összehasonlításánál nem okoz ilyen zavart.

Az elmúlt száznyolcvan nap bűnügyi adatait tekintve, az összes bűncselekményre leszűrve az derül ki, hogy a megyék között Borsod-Abaúj-Zemplén van az élen, 854-gyel tízezer lakosra vetítve, a második helyen Tolna áll kerek 800-zal, míg a harmadik Nógrád 794-gyel. Ezzel a három megye került a magas fertőzöttségi kategóriába. Ugyanakkor a főváros ettől magasabb számot: 1117 bűncselekményt „produkált”. Itt jegyezzük meg, hogy a főváros minden összehasonlításban az élen vagy az első háromban van.

Ha elkezdjük bontani a bűncselekménytípusokat, akkor azt látjuk, hogy a közvéleményt leginkább irritáló közterületen elkövetett bűncselekmények tekintetében Nógrád vezet 402-vel, míg megyénk Tolnával holtversenyben a második helyen áll 363-mal. A főváros itt is viszi a prímet 668-cal. A személy elleni erőszak tekintetében már nem állunk olyan rosszul – igaz, annyira jól sem –, itt belépett a képbe és a második helyen áll Szabolcs, 130, az élen Tolna 133-mal, Nógrád 102-vel, Zala következik 99-cel és az ötödik helyen jön megyénk 87 ilyen típusú bűncselekménnyel tízezer lakosra vetítve.

„Holtversenyben”

A 146 lopással megint csak az élen vagyunk Jász-Nagykun-Szolnok és Heves előtt, a hat gépkocsilopással viszont négy másik megyével „holtversenyben” a középmezőnyt erősítjük csupán. Míg a gépkocsifeltöréseket nézve a 13 eset már kifejezetten jónak számít, alig 5-6 megyében történt ennél is kevesebb az elmúlt 180 napban tízezer lakosonként. A 33 betöréssel már ismét a második helyen vagyunk holtversenyben a Jászsággal, az élen Heves áll, és a képzeletbeli negatív dobogó harmadik fokára Baranya húzódott fel. A tulajdon elleni szabálysértések esetén, ami gyakorlatilag a kismértékű lopások, eltulajdonítások összefoglalója, ezek nem ütik meg a bűncselekmény kategóriáját, már ismét az élen találjuk Borsod-Abaúj-Zemplént, méghozzá 261 szabálysértéssel. Mögöttünk Heves, Somogy, Tolna, Szabolcs és Jász-Nagykun.

Rablások és garázdaság

A közterületen elkövetett bűncselekmények között is kirívó a garázdaság és a rablásos esetek megítélése, ezek az esetek azok, amelyek meghatározzák egy megye vagy város lakóinak a szubjektív biztonságérzetét. A garázdaságokra leszűrve a fertőzöttségi térképet azt láthatjuk, hogy megyénk szintén az élen áll, méghozzá 87 ilyen esettel 2018. december 30-a és 2019. június 28-a között, tízezer lakosra vetítve. Mögöttünk Nógrád, Heves, Jász, Szabolcs, újként lép az élvonalba ebben a kategóriában Vas megye. Az elkövetett 10 rablás szintén a negatív dobogó élére repíti megyénket, 7 ilyen esete volt Győr-Moson-Sopronnak, Baranyának és Bács-Kiskunnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában