Fejlesztés

2023.10.26. 18:43

Bővült az Elektronikai Tanműhely a Jabilban

A legmodernebb technológiák és bővített kapacitással várja a diákokat a vállalat év elején átadott Elektronikai Tanműhelye.

Ujlaki Attila

Projektzáró eseményt tartottak csütörtökön a Jabil Circuit Magyarország Kft. tiszaújvárosi telephelyén. A vállalat duplájára növelte a 2023 elején átadott Elektronikai Tanműhelyének befogadóképességét, és jelentős eszközfejlesztést is végrehajtott a még hatékonyabb oktatás érdekében.

Meghatározó szerepe van az iparban

A mintegy 5,5 millió Ft-os beruházás eredményeként a korábbi egy aktív duális évfolyam helyett már 3 évfolyam vehet részt a képzésben, emellett a felnőttképzési kapacitásunk is megháromszorozódott. Az eseményen Tóth Gábor gyárigazgató-helyettes elmondta, hogy a német gazdaságkutató intézet szerint az elektronikai ipar meghatározó lesz a jövő európai gazdaságában. „Az elektronikai technikus lesz várhatóan az egyik legkeresettebb szakma a világon, amit itt lehet tanulni, ebben a teremben” – mutatott rá. Azt is elmondta, hogy a képzés mind a két fél számára profitáló szerepet ad. 

„Mi segítünk, hogy minél több és jobban képzett elektronikai technikus legyen, a gyerekek piacképes szakmát tudnak szerezni, mi pedig azzal nyerünk, hogy biztosított lesz a szakember utánpótlás” – hangsúlyozta. Rámutatott: az oktatótermet az év elején adták át, év végére meg a duplájára bővítették, és fejlesztették az eszközparkját is. „Jelentősen nőtt az érdeklődés az elektronikai szakmák iránt, és a piacon valós az igény a képzett szakemberekre” – húzta alá.

Nagyobb befogadóképesség

A mostani fejlesztési projektnek köszönhetően háromszor annyi diákot tud fogadni a vállalt, mint év elején, és háromszorosára nőtt a felnőttképzési kapacitás is. „Itt olyan gépekkel, eszközökkel gyakorolhatnak, amikkel a munkahelyükön is fognak. Megismerhetik a vállalati kultúránkat, könnyebben alakulhat ki bennük az az egyébként valós kép, hogy a Jabil egy jó munkahely, és érdemes minket választani” – mondta. 

Arról is beszélt, hogy a vállat arra is törekszik, hogy ne csak a szakmát tanulhassák meg náluk, hanem megtapasztalják, milyen egy olyan helyen dolgozni, ahol lehetnek saját ötleteik, és a vállalat mindent biztosít ahhoz, hogy megvalósíthassák az elképzeléseiket. „A Jabilnél minden nap olyan gyártási módszereken dolgozunk, amivel elébe mehetünk a vevőink jövőbeli igényeinek, hogy mikor megjelennek velük, mi már készen tudjuk kínálni nekik a megoldást” – tette hozzá.

Cél a versenyképes szaktudás

Korábban Bukta Márta, a Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatója a vállalat duálisképzése kapcsán a szakképzés alappilléreiről beszélt. „Három alappillér van, amire építeni tudnunk, az egyik az, hogy karrierlehetőséget biztosítunk a másik az oktatóink naprakész tudása a harmadik pedig a 21. századi környezet” – mondta. Arról is beszélt, hogy a Szakképzési Centrum célja, hogy versenyképes szaktudást biztosítson a tanulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!