33 éve a hivatása

2023.02.16. 18:00

Értéket is ment a mezőkövesdi vőfély

Koncz László bejárta az egész országot és határon túl is működött közre lakodalmakban, immár több, mint 550 alkalommal.

BOON

Koncz László

Fotó: Novotni Ákos/Kemma.hu

Tortától sminkig, ruhától meghívóig minden terítékre került Tatán a Malom és Kacsa vasárnapi, esküvői nyílt napján az Öreg-tó partján. A három emeleten berendezett esküvői nyílt napon a nagy nap minden mozzanatához találhattak szolgáltatót a fiatal párok, de színpadi beszélgetések is segítették őket a döntésben.

Ott volt a rendezvényen Koncz László mezőkövesdi vőfély is, aki mind a 19 vármegyében volt már esküvőn. Az esküvői nyílt napon szívesen mesélt pályája szépségeiről, a vőfély hivatásról. Először is arról, hogy miként lett vőfély belőle.

Akár az esőt is elállítják

– Nekem volt egy mesterem, akitől tanultam, Tóth László bácsi Mezőkövesden élt és harminckettő esztendeig viselte ezt a gyönyörű tisztséget. Ő testálta rám 1990. augusztus 10-én ezt a nagyon nehéz, de nagyon szép hivatást. Az elején még nem tűzhettünk ki a szívünk fölé a bokrétát, hanem csak a másik oldalon hordhattuk, mint vőfély-jelölt és csak egy idő után rakhattuk át a szívünkre. Egy vőfénynek sok nótát és hagyományt kell ismernie és nagyon alázatos szívűnek kell lennie. A vőfény hivatás az egy száz százalékos bizalom a fiatalé pár felől. Ugyanis mi visszük a hátunkon az életük legszebb napját, mi vállalunk felelősséget azért, hogy minden rendben menjen, akár még az esőt is elállítjuk. Amikor a gyermekükkel visszanézik majd évek múltán az esküvői videót, akkor azt fogják látni, hogy egy nagyon szép, hagyományokra épülő esküvő volt. 33 éve vagyok vőfény, egy hétvégére csak egy lakodalmat vállalok, mert azt vallom, hogy nem lehet kétszer egymás utáni napon ugyanúgy száz százalékos odaadással végigcsinálni. Mostanra 550 lakodalom van a hátam mögött – mesélte a szép számú közönség előtt.

Nincs szebb a hagyományoknál

Arról is beszélt, hogy nagyon fontos az első találkozás a párral, és arról kérdezték: hogyan zajlik ez a gyakorlatban, milyen tapasztalatai vannak?

– Régen könnyebb volt. Minden alkalommal személyesen találkoztunk a párral és a szülőkkel és beszéltük át részletesen a dolgokat. Ma minden sokkal gyorsabb, bonyolultabb, rohanósabb. Büszkén elmondhatom, hogy minden vármegyét végig jártam, de voltam Felvidéken, Székelyföldön, Erdélyben. Manapság látnak egy videót rólam és felhívnak, hogy ez alapján felkérnek, de én minden esetben ragaszkodom a személyes találkozóhoz, még akkor is, ha több száz kilométert kell utazni hozzá. Megkérdezem, hogy mit szeretnének, és nagyrészt előjönnek azzal, amit itt-ott láttak, az interneten, mozifilmben, de én minden alkalommal elmondom, hogy bugyuta kvízjátékokat én nem csinálok a párokkal. A lakodalom tradicionális kifejezés, ami a mulatásról szól, az azt megelőző eseményről, az esküvőnek a mulatságos része. Ez sajnos ellaposodott, az esküvőknek a nagyon szép, hagyományos eseményei, a kikérések, a búcsúztatás, maga a ceremóniás részek. Nekünk magyaroknak olyan szép, hagyományos esküvői és lakodalmas szokásaink vannak, hogy az egy enciklopédia a nyugat-európai és amerikai szokásokhoz képest, amelyek elférnek egy lapon. Oly szép és gazdag a magyar nyelv, amit kár elfeledni. Mi értéket is mentünk ezzel a tevékenységgel, megőrizzük a hagyományokat – tette hozzá Koncz László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában