Miskolci Állatkert

2022.02.17. 16:00

Kengurubébik születtek

Két aprósággal bővült a népes csapat a Miskolci Állatkertben.

Detzky Anna

Kengurubébi, édesanyja erszényében. Fotó: MiskolcZoo

Bizonyára még sokan emlékeznek rá, amikor több mint egy éve két felnőtt Bennett-kenguru szökött meg a Miskolci Állatkertből. Bár megtalálták őket, de egyikük elpusztult. A megfogyatkozott, jelenleg hétfős kengurucsalád, lapunk értesülései szerint, most új csöppségekkel bővült.

 

A három nőstényből kettő már biztos, hogy kengurubébit rejteget az erszényében.

 

Kengurubébi, édesanyja erszényében. Fotó: MiskolcZoo

 

A kicsik a látogatók számára még ritkán mutatkoznak meg, de egy kis szerencsével, etetések alkalmával megpillanthatjuk őket. Néhány hét múlva azonban már biztosan elindulnak felfedezni a világot.

 

Az állatok az Ausztrália-kifutóban együtt élnek az emukkal, úgyhogy még velük is meg kell barátkozniuk a kölyköknek.

 

Erszényben cseperednek

 

A Bennett-kenguru Tasmania egész területén és Ausztrália délkeleti partsávján az eukaliptuszerdőkben és a bozótos területeken fordul elő. A partoktól a hegyi erdőkig mindenütt megtalálható – olvasható az állatkert honlapján.

 

A kenguruk az ivarérettséget 14-19 hónapos korban érik el. A nőstény több mint egy hónapig termékeny. A kölykök 30-40 napos vemhesség után jönnek a világra. Ekkor egyből bemásznak az anyjuk erszényébe, és ott cseperednek legalább öt, de néha akár kilenc hónapon át. Az anya egyéves koruk után választja el őket. A kenguru túlnyomórészt magányos állat, de ha elegendő élelmet, vizet vagy menedéket talál, akkor hierarchikus csapatokat alkot. Az újabb kutatások szerint a konfliktusokat a társas életmódú állatokhoz hasonlóan rendezi. Szürkületkor és hajnalban táplálkozik, néha napközben is. Tápláléka növényi eredetű: fűfélék, levelek és más lágyszárúak. A kenguruk körülbelül egy kutyáéval azonos életkort érhetnek meg.

 

(A borítóképen: Kengurubébi, édesanyja erszényében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában