Nyári Képzőművészeti Szabadiskola

2021.08.07. 16:00

Szabadiskola leendő művészeknek

Idén 18. alkalommal rendezték meg a Nyári Képzőművészeti Szabadiskolát.

Petri Nóra

20210804 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A Miskolci Galéria szervezésében idén megrendezték a Nyári Képzőművészeti Szabadiskolát az Alkotóházban.

Fotó: Ádám János

A Nyári Képzőművészeti Szabadiskola kurzusát Ferenczy Zsolt festőművész és Orosz Csaba képzőművész, művészetpedagógus vezette, mindketten az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének docensei. Többségében olyan fiatalok vettek részt idén is a programban, akik művészeti egyetemen szeretnének továbbtanulni. A szabadiskolának hagyományosan a Miskolci Galéria Alkotóháza adott otthont.

„Minden évben látjuk felcseperedni a fiatalokat” – nyilatkozta Orosz Csaba képzőművész, mentortanár. „Vannak, akik 4-5 éve idejárnak, mindig lelkesen jönnek, dolgoznak reggel 9-től este 6-ig, addig csak egy ebédszünetre állnak meg, úgyhogy ez nagyon intenzív alkotói folyamat” – hangsúlyozta. A legfiatalabb tanítvány 14 éves, a legidősebb pedig elsőéves volt a képzőművészeti egyetemen. „Több szinten dolgozunk együtt. Év közben az alkotóházban van egy előkészítő, amit Radics Márta keramikusművész tart. A hozzá járó diákok gyakorta ide is eljönnek.”

Az előző héten Ferenczy Zsolt festőművésszel az alakrajz, az aktrajz és többek között a csendélet volt a kurzus tárgya, olyan témák és technikák, amelyek a rajztudást alapozzák meg. „A második hét általában a grafikai technikákról szól: linómetszéssel kezdtünk, stencilt és többek között litográfiát készítünk, emellett pedig egy pólónyomtatást is tervezünk az utolsó napokra, amelyben a fiatalok saját tervezésű mintáikat viszik majd fel a felületre” – foglalta össze a mentortanár

Sokszorosító grafika

Makrányi Laura Nyékládházáról jött, a Zrínyi Ilona Gimnázium rajztagozatosa már tavaly is volt ebben a táborban. – Nagyon sokat fejlődhetek itt, és új technikákat tanulok. Az első héten modellek voltak, csinálhattunk például portrét. Most a litográfiával és a linómetszettel ismerkedem. Ezt az iskolában nem feltétlenül tudom megtenni, litográfiát például még soha nem csináltam – mondta.

– Ez egy kihalóban lévő műfaj – fűzi hozzá Sárkány Egon. – Ugyanis ezt a fajta követ, amire készül ez a sokszorosító grafikai technika, már nem bányásszák. Mindegyik rajzhoz újra kell csiszolni a követ, így az folyamatosan fogy, ezért egyre kevesebb lehetősége van a művészeknek ezzel dolgozni.

Leültek a rajzbakhoz

Sárkány Egon most érettségizett, és már hetedik éve jár a szabadiskolába. Tervezőgrafika szakra vették fel Egerbe. – Nálam ez már hagyomány, hogy minden nyáron itt vagyok. Mindig jó egy kicsit kiszabadulni a szobából, ilyen közegben lenni, egy térben dolgozni, érdekes technikákat alkalmazni. Otthon általában digitálisan alkotok, ezért ilyenkor azt is élvezem, hogy visszatérhetek a hagyományos eszközökhöz. Jó érzés volt a karantén után újra leülni a rajzbakhoz, nagy méretű papíron dolgozni, élő modell után festeni és rajzolni.

Kondás Réka Anna az Eszterházy Károly Egyetemen folytatja szeptembertől művészeti tanulmányait. Látogatásunkkor linómetszetet készített, alkotásában többek között medúzák sziluettjei tűntek fel. – Próbáltam játszani ezekkel a motívumokkal. Ez is egy olyan technika, amit a mindennapokban nem tudok kipróbálni.

Réka azt mondja, hogy azért is jár ide, mert arra is van lehetőség, hogy modellről festhessen képet. – A karantén idején erre nem volt lehetőség, most pedig olajfestékkel is tudtam dolgozni.

Villámkiállítás

A két hét alkotásainak összegzésére kiállítás is nyílik az alkotóház egyik termében.

– Ez minden évben hagyomány, így zárjuk a kurzust – mondta Orosz Csaba képzőművész. – Ez egy nagyon rövid tárlat, hiszen felrakják a gyerekek a munkáikat, beszélgetünk róluk, itt vannak a szüleik, megnézik az alkotásokat, majd pedig leszedik és hazaviszik mindet, hiszen az is fontos számukra, hogy a portfóliójukba el tudják rakni ezeket az itt készült műveket.

(A borítóképen: Munkában a szabadiskola diákjai a Miskolci Galéria Alkotóházában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában