Neptun rendszeren keresztül

2021.08.12. 13:00

Árakban a legjobbak között a Bolyai Kollégium

A Miskolci Egyetem Bolyai Kollégiuma kínálja az egyik legkedvezőbb árfekvésű elhelyezést az országban.

Balogh Csilla

Ma már szinte mindegyik kollégium arra törekszik, hogy a felvett hallgatók kiváló közösségben, szinte otthon érezve magukat tanuljanak a felejthetetlen diákévek alatt. Ennek érdekében a legtöbb kollégium számos szolgáltatást kínál az ott lakóknak, amelyeknek az igénybevétele plusz költségekbe kerül. A Miskolci Egyetem tájékoztatása szerint az intézmény Bolyai Kollégiuma a 2021/2022-es tanévben csaknem 1800 férőhellyel és különböző szolgáltatásokkal várja a diákokat az egyetem több épületében.

Alacsony díjak plusz költségek nélkül

A Bolyaiban a lakhatás legalacsonyabb díja egy fő részére havonta 10000 forint, legmagasabb díja pedig 41000 forint. A megállapított összeg nagysága a hallgató pénzügyi státuszától (pl.: államilag finanszírozott), valamint annak az épületnek a komfortfokozatától függ, ahová felvételt nyert a kérvényező. Sajnos díjmentes kollégiumi elhelyezés nincs, ám az mégiscsak jó hír, hogy a Miskolci Egyetem kínálja az egyik legkedvezőbb feltételeket a kollégiumi elhelyezés terén az ország többi kollégiumához képest. A Bolyaiban minden alapszolgáltatás megtalálható, így a többi között biztosított a mosási és a főzési lehetőség, a takarítóeszközök, a vasaló, a porszívó és a konditerem használata, valamint az Internet hozzáférés, beleértve a Wi-Fi és a vezetékes kapcsolatot is. Kedvező az is, hogy a kollégiumi díj magában foglalja a legtöbb szolgáltatás költségét. Fizetni kell azonban a konditerem használatáért. Az edzőterem jelenleg napi 500 forintért, illetve kedvezményes áron megvásárolható bérlettel látogatható.

Nincs plusz költség

A legtöbb kollégium már az első havi díj kifizetése előtt extra költséget számol fel például a javítási-karbantartási hozzájárulásra, arra az esetre, ha valami megrongálódna a szobában, vagy kaució befizetésére, esetleg valamilyen kulturális alapba, amelyet az intézmény vezetése különböző rendezvényekre, programokra fordít. A Miskolci Egyetem ilyen díjakat sem számol fel. Az egyetemi kollégiumok nagy része, így a miskolci is, vendégfogadási lehetőséget biztosít az ott lakó hallgatóknak. Az erre vonatkozó szabályok szintén intézményenként változnak, a legtöbb kollégium azonban abban megegyezik, hogy a nappali vendégfogadást ingyenesen teszi lehetővé a hallgatóknak.

Vendég is fogadható

Az viszont költségeket von maga után, ha a vendégek éjszakára is maradnak. Vendégfogadóként ugyanis szállásdíjat kell fizetni, ami a Bolyaiban egy fő részére éjszakánként 1000 forint. Fontos észben tartani, hogy a vendégfogadás feltétele az, hogy a szobában legyen üres férőhely, de szükséges a szobatársak belegyezése, valamint a kollégium engedélye is. A vendég befogadásának fő szabálya, hogy ennek időtartama nem haladhatja meg a három napot. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a kollégiumi házirend a vendégre is vonatkozik, annak megsértése pedig további költségekhez vezethet.

Határidők

A kellemetlenségek elkerülése érdekében azt is fonros szem előtt tartani, hogy a kollégiumi elhelyezés díját minden hónap 15-ig a Neptun rendszeren keresztül, havonta kell megfizetni. Célszerű azonban az összeget egy kicsivel hamarabb a Neptun gyűjtőszámlára átutalni. Lényeges dátum a kollégiumi beköltözés időpontja is, amelyről minden érintett tájékoztatást kap. Idén ez a nap szeptember 1-e lesz, illetve az Uni-Hotel Diákotthonba felvételt nyert hallgatóknak, a Bolyai Kollégium E/2-E/6 épületeibe szeptember 2-a is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában