hitélet

2020.10.04. 11:00

Visszatérés az eredethez az igazi hivatásokért

Az alapítvány tagjai a latin nyelvű szentmise szerint gyakorolják a hitüket, és papi hivatásokat támasztanak.

Detzky Anna

20200922 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Riport: Kucsora Tamás Rezső hittan tanár, igazságügyi szakértő.

Fotó: Bujdos Tibor

A jelenleg még Actio Catholica néven ismert, Taktaharkány központtal működő alapítvány hitoktatással, értékmentéssel és karitatív tevékenységgel foglalkozik. Bejegyzés alatt áll az alapítvány új neve, a Pro Missa Tridentina, magyarul

a tridenti szentmiséért. Ez adja meg a kulcsot a társaság tevékenységéhez is.

Magánszervezet

– Mi a régi, II. Vatikáni Zsinat döntése előtti latin nyelvű rítust követjük a szentmisében. Az a tapasztalat, hogy a hagyományos rítust gyakorlók körében több a papi hivatás – mondta Kucsora Tamás, az alapítvány elnöke. – A legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy ezt, illetve férfi és női szerzetesi hivatások ébredését segítsük. Az alapítványunk az egyház mellett működő magánszervezet. 2015-ben hozta létre egy fiatalember. Öt év működés után megvan az első olyan támogatandónk, aki bő két hét múlva elkezdi a papi szemináriumot Németországban.

Sikeres cigánymisszió

Az alapítvány tagjai nagyobb részt a Hernádközben tevékenykednek.

– Hitoktatást végzünk azokon a kistelepüléseken, ahová önkormányzatok vagy kisebbségi szervezetek meghívnak minket. Alapvetően cigány kisebbséggel foglalkozunk az egészen pici gyerekektől kezdve a dédszülőkig, és már komoly eredményeket értünk el. Például egy 400 fős faluból 30 embert sikerült bevonnunk a Szállást keres a Szent Család ájtatosságunkba. Emellett ruhaadományokkal is támogatjuk a legrászorultabbakat. Az őszi szünetben pedig egy kis létszámú ifjúsági tábort szervezünk. Az értékmentő törekvésünk részeként sikerült megmentenünk egy olyan barokk oltárt a megyében, ami felújítás után tűzre került volna. Atyák baráti kapcsolatain keresztül nagyon sok liturgikus eszközt is kapunk. A régi misekönyveket felújíttatjuk, és újra használhatóvá tesszük. Mindezt pályázati forrásból és felajánlásokból valósítjuk meg, és tavaly óta önkéntes segítők is csatlakoznak hozzánk az egész országból – ismertette az alapítvány elnöke.

(A borítóképen: Kucsora Tamás Rezső hittan tanár, igazságügyi szakértő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában