alvásfelmérés

2020.07.22. 19:30

Kék fényben nem lehet éjszaka jól pihenni

Országos alvásfelmérésben vett részt Borsod-Abaúj-Zemplén megye.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az Aludj jól, Magyarország! Program keretében két és fél hónapon át vizsgálta az alvási szokásokat a Matrackuckó Alvásszaküzlet-hálózat, melynek keretében 6000-an vettek részt a felmérésben. Ebből kiderült: rendszeres éjszakai felébredés és reggeli fájdalom jellemzi a borsodiakat. A felmérésben résztvevők közül minden második válaszadó mondta azt, hogy visszatérően felébred éjszakánként, így a többször felébredők aránya is magasabb megyénkben az országos átlagnál. Ezek után talán nem is meglepő az, hogy 51 százalék esetében kíséri fájdalom a reggeli ébredést. 100 főből mindössze csak 8 mondja azt, hogy zavartalan az alvással töltött ideje.

Kiváltó ok

A rossz minőségű alvás legfőbb oka, hogy a kitöltők a lefekvést megelőző egy órában, illetve közvetlenül alvás előtt még aktívan használják elektronikus eszközeiket. Sőt, mi több, 13 százalék az eszközök működése közben alszik. Ezek a kütyük , úgy mint a tévé, a számítógép, a tablet vagy a telefon, rövid hullámhosszú kékfényt bocsátanak ki, ami aktiválja a „belső óránkat”, ezáltal csökkenti az alvásért felelős hormon, a melatonin termelődését. A válaszadók 33 százalékának ezután több mint félóra szükséges az elszenderüléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában