Szűkös termés a fesztivál előtt Kissikátorban

Akt.:
Gombafesztivál lesz Kissikátorban
Gombafesztivál lesz Kissikátorban
Kissikátor – Kissikátorban az év rendezvényére készülnek, ám gombából kevés termett az elmúlt hetekben.

Az elmúlt hetek időjárása nem kedvezett az idei gombafesztiválnak, de Kissikátorban előrelátóak voltak. Tavaly ősszel ugyanis megszedték – és lefagyasztották – azt a mennyiséget, ami a szombati főzőverseny alapját jelenti. A Hangony-völgyi kis településen már tizenkettedik alkalommal rendezik meg az eseményt, amelyre most is több ezer látogatót várnak. Kocsik László Csaba, a falu polgármestere elmondta: mindig egyre több és több csapat jelentkezik a főzőversenyre, ám a hely szűke miatt maximum csak 10-12 állást tudnak kialakítani.

– Nagyon hirtelen jött a száraz, meleg levegő, így a környéken alig volt gomba – tette hozzá a polgármester. – Kénytelenek vagyunk a tavaly ősszel leszedett és feldolgozott termést elővenni a pörkölt elkészítéséhez. Emellett a főzőverseny résztvevőinek is mi adjuk az alapanyagot, de a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem három, csak egy kilót.

Adománygyűjtés

A gombahiány ellenére az előkészületek jól haladnak, a délelőtt a gasztronómiáról, a nap második fele pedig a színpadi programokról szól majd. Az esti sztárvendég Kissikátorban az Ismerős Arcok zenekar lesz, akik este fél kilenctől lépnek föl. A településen a szórakozás mellett jótékony célra is gyűjtenek majd szombaton.

– Mindenki előtt ismert, hogy milyen helyzet uralkodik Ukrajnában, ezért a Kárpátaljai magyarokra mi is gondolunk – tette hozzá Kocsik László Csaba. – Éppen ezért gyűjtés szervezünk a megsegítésükre. A színpad mellé kihelyezünk egy urnát, és bízom benne, hogy sokan gondolkodnak majd hozzánk hasonlóan. Idén is több ezer vendéget várunk, ezért remélem, hogy egy jelentős adományt tudunk eljuttatni a honfitársaink számára.

ÉM-ME