Demonstráció Miskolcon: a minőségi oktatásért tüntettek

Akt.:
Felszólaltak a közös ügyért
Felszólaltak a közös ügyért - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – A kormány oktatáspolitikája ellen szerveztek tiltakozást a pedagógusok Miskolcon, az oktatás teljes reformjára van szükség, hangoztatták a szónokok.

Pedagógusok, szülők, diákok és különböző szakszervezetek, csoportok képviselői tüntettek szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen. De szerda nemcsak itt volt tüntetés, hanem a miskolcival egy időben az ország 10 másik helyszínén is. „Szűnjön meg az állami iskolákat fenntartó Klik, legyen kevesebb teher a diákokon és pedagógusokon, állítsák vissza a szabad tankönyvválasztást, legyen kevesebb az adminisztráció, a kormány szánjon elég pénzt az oktatásra!” Többek között ezek a követelések hangzottak el a Hősök terén, ahová a demonstrálók a Herman Ottó Gimnáziumtól érkeztek.

A diákok azt hangsúlyozták, a mai oktatási rendszer elavult, és hogy ma arra kényszerülnek a fiatalok, hogy külföldre menjenek tanulni és dolgozni. A demonstráción részt vettek különböző szakszervezetek és szakszervezeti szövetségek is. Ők összefogásra buzdították a tüntetőket, mert mint mondták, nemcsak az oktatás van bajban, hanem az egész közintézményi rendszer. Többen kritizálták a Balog Zoltán által összehívott köznevelési kerekasztalt is. A PDSZ elnöke, Mendrey László bojkottra szólította föl az eddig meghívottakat, Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke pedig azt követelte, hogy az asztalnál szakmailag elismert emberek, szervezetek üljenek.

ÉM-HEFotókon és videókon a miskolci tüntetés

Miskolc – Hosszú sorokban vonulnak a tiltakozó tanárok Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumtól a Hősök teréig szerdán délután. A szakszervezetisek előbb az MVK Zrt. telephelye előtt sepregettek, demonstrálva a szakszervezeti jogok eltiprása ellen és Zelenka László érdekvédelmi vezető mellett, majd a belvárosban csatlakoztak a pedagógusokhoz. A Hősök terén több mint 5 ezren hallgatták meg a színpadon felszólalókat. Fotós és videós összeállításunk a miskolci megmozdulásról.

Társukért is sepregettek Miskolcon

Miskolc – Én is buszvezető vagyok! – kiáltotta az egyik felszólaló az MVK előtti tüntetésen szerdán.

„Fontos ügy miatt vagyunk itt”

Miskolc – „Leszóltak” a miskolci óvodákba a demonstráció miatt?

„Most itt van a helyünk, Miskolcon!”

Miskolc, Budapest – A fővárosi Teleki gimnázium tanárai is itt voltak a miskolci tüntetésen.

„Ez a bicikli már javíthatatlan!”

Miskolc – Több ezren vettek részt szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen szervezett tüntetésen.

A kormány közoktatási politikája ellen demonstráltak több városban

Miskolc – A központosítás, a tananyag és a bürokrácia csökkentéséért, megfelelően előkészített reformokért, a tankötelezettség 18 évre történő visszaemeléséért, a tanári életpályamodell korrekciójáért és az oktatási rendszer bérfeszültségeinek feloldásáért, valamint a “rendszerszintű hibák” orvoslásáért demonstráltak pedagógusok, szülők, diákok és civilszervezetek képviselői Miskolcon szerda este. A tüntetésen néhány ezren voltak.

„A gyerekeimnek ne kelljen külföldön szerencsét próbálni” – Percről percre a miskolci tüntetés

Fáklyás tüntetés indult a Herman Ottó Gimnáziumtól szerdán délután. A demonstráció főszervezői a Pedagógusok Szakszervezete városi titkárai, de számos más érdekvédelmi szervezet is csatlakozott a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozáshoz. Az Észak-Magyarország helyszíni tudósítása a tüntetésről.