„Ez a bicikli már javíthatatlan!”

Akt.:
A szerda tüntetésen több ezren gyűltek össze
A szerda tüntetésen több ezren gyűltek össze - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Több ezren vettek részt szerdán Miskolcon a kormány oktatáspolitikája ellen szervezett tüntetésen.

„Gyermekeinkért…!” Ezt írták nagy piros betűkkel a tüntetők arra molinóra, amely mögött végigvonultak szerda délután Miskolc főutcáján. A Herman Ottó Gimnáziumtól indultak, és mire a Hősök terére értek, a rendőrség jelentése szerint több mint ötezerre duzzadt a számuk. A Pedagógusok Szakszervezete miskolci városi szervezete által meghirdetett fáklyás vonulás (Fogadó­óra) a kormány oktatáspolitikája ellen szerveződött, de kirobbantója a Herman Ottó Gimnázium nyílt levele volt, melyet a tantestület január elején hozott nyilvánosságra.

A Herman gimnáziumnál várakozó csoport pár perc alatt ezres tömeggé bővült, jöttek fiatalok, idősek, pedagógusok, szülők, diákok és különböző szakszervezetek, csoportok képviselői, akik szolidaritásból vettek részt a demonstráción. Mielőtt elindultak volna, a Miskolcnak Hangja Van civil csoport „fehér szalag” akciója átadta a stafétabotot a tüntetés szervezőinek.

Fáklyákkal

A Városház téren kisebb csoport csatlakozott a vonulókhoz, majd meggyújtották a fáklyákat. A Hősök terén a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének képviselői várták a tüntetőket, akik délután az MVK Zrt. telephelyén demonstráltak. A Hősök terén felállított színpadon egy rozoga bicikli jelképezte a közoktatás helyzetét. Utalva Balog Zoltán miniszter kijelentésére, hogy „kicsit túltoltuk a köznevelés biciklijét”. A színpadon egymást váltották a szónokok: tanárok, diákok, egyetemisták és érdekvédők.

A problémák

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója duettet alkotva „játszották” el, hogy jutottak idáig. Ezután Pukli István olvasta fel a gimnázium követeléseit: ezek között, csakúgy, mint a Herman nyílt levelében, szerepelt a gyerekek és a pedagógusok túlterheltségének megszüntetése, a Klik megszüntetése, a szabad tankönyvválasztás visszaállítása.

A Balog Zoltán miniszter által összehívott köznevelési kerekasztallal kapcsolatban pedig jelezte: csak olyan kerekasztalt fogadnak el, amely körül szakmailag elismert emberek, szervezetek foglalnak helyet.

A demonstráló tömeg többször is tapssal, kiabálással „nem hagyjuk, nem hagyjuk!” vagy „követeljük követeljük!” skandálással fejezte ki egyetértését. A hermanos diákok nevében Bedécs Vivien és Bendicskó Lilla szólalt föl. Ők azt emelték ki, a diákok is egyetértenek azzal, hogy az oktatásban változtatásra van szükség.

„Változást!”

Kijelentették: Magyarországon szeretnének tanulni és itt is akarnak élni. A Független Diákparlament nevében Tóth Réka osztotta meg gondolatait a tömeggel, aki pár éve még szintén hermanos diák volt. Úgy fogalmazott, a jelenlegi oktatási rendszer elavult, és mindenki túlterhelt. Bejelentette, hamarosan benyújtják törvénymódosítási javaslatukat a parlamentnek. Újabb egyetemi hallgató állt a mikrofon elé, Gulyás Balázs. Komoly kritikával illette a kormányt és a miniszterelnököt. Mint fogalmazott, nem felcsúti stadionra és kisvonatra kell költeni a pénzt, hanem az oktatásra. Megjegyezte: egyetlen olyan vezető volt, aki szülőfalujában stadiont épített, Ceausescu.

– Hegyi Erika –„Elengedhetetlenné vált a reform”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nevében Mendrey László elnök szólalt föl. „Mára elengedhetetlenné vált az oktatás egész rendszerét érintő reform”, jelentette ki, „a köznevelés biciklije javíthatatlan”. Majd ő is kritizálta a köznevelési kerekasztalt, mert ahhoz a miniszter csak a neki „kedves vendégeket” hívta meg. – A Herman gimnázium levele erőt és bátorságot adott több száz iskolának, több ezer embernek – ezt már Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke mondta. – „A kormány oktatáspolitikája elbukott!” – jelentette ki.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke felhívta a figyelmet, nemcsak az oktatási rendszer, de az egész közszolgálati intézményrendszer recseg-ropog. Összefogásra szólította fel a tömeget és egy nagy, közös tüntetésre. Ugyanezt tette Nemes Gábor, a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetségnek képviselője: „találkozzunk jövő héten, mi ott leszünk!” – mondta.

Végül Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke sorolta, hogy hány és hány ágazat dolgozóinak kell a létminimumon élnie. „Mindenkinek emberhez méltó bére legyen!” – követelte.


„A gyerekeimnek ne kelljen külföldön szerencsét próbálni” – Több ezren tüntettek Miskolcon

Fáklyás tüntetés indult a Herman Ottó Gimnáziumtól szerdán délután. A demonstráció főszervezői a Pedagógusok Szakszervezete városi titkárai, de számos más érdekvédelmi szervezet is csatlakozott a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozáshoz. Az Észak-Magyarország helyszíni tudósítása a tüntetésről.

„Most itt van a helyünk!”

„Egyértelmű számunkra, hogy most itt a helyünk Miskolcon, hiszen itt van szükség tömegre” – a fővárosi Teleki gimnázium tanárai is itt voltak a miskolci tüntetésen.

Pedagógustüntetés: Megfenyegették a miskolci óvodákat?

Miskolc – A Pedagógusok Szakszervezete miskolci szervezetének titkára szerint megfenyegették az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek ha részt vesznek a szerdai demonstráción.

MVK: Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Ki akar itt egyáltalán sztrájkolni?

Miskolc – „118 napja fenyegetőznek sztrájkkal az MVK szakszervezetek, ideje lenne, ha végre színt vallanának” – kezdi szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményét az MVK Zrt. vezetősége.

Kétféle terv is létezik a miskolci tüntetés lebonyolítására

Miskolc – „Ezt a tömeget már észre kell vennie az oktatás irányítóinak”, mondta a tüntetés szervezője.

Forgalomkorlátozások Miskolc belvárosában a tüntetés idején

Miskolc – Miskolc a február 3-i demonstráció miatt forgalomterelésekre, forgalomkorlátozásokra kell számítani a közlekedőknek. A Miskolci Rendőrkapitányság a közlekedőktől fokozott óvatosságot és türelmet kér.

Akár több ezer ember is tüntethet szerdán Miskolcon

Miskolc – Demonstráció előtt: fenyegetik a pedagógusokat, és provokációtól is lehet tartani.


Forgalomkorlátozások Miskolc belvárosában a tüntetés idején

Miskolc – Miskolc a február 3-i demonstráció miatt forgalomterelésekre, forgalomkorlátozásokra kell számítani a közlekedőknek. A Miskolci Rendőrkapitányság a közlekedőktől fokozott óvatosságot és türelmet kér.

„Az oktatás nem játék, ne kísérletezzenek!”

Miskolc - A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat hétfői rendkívüli közgyűlési ülésén döntött arról, hogy szerdán ők is csatlakoznak a pedagógustüntetéshez.

“Ki tudná jobban azt, mi is történik valójában, mint egy oda járó tanuló?”

Miskolc – “A Herman Ottó Gimnázium tanulója vagyok. És a részese, mindannak ami az elmúlt hetekben történik az iskolámban. Kamerások, riporterek és várakozó tekintetek. Mert mindnyájan várunk…arra, hogy mikor hallgat meg valaki. Mikor hallják meg az utolsó segélykiáltásokat. Mert akkor lesz igazán nagy a baj, ha már nem lesz több segélykiáltás.” – Egy hermanos gimnazista levele.

Tömegtüntetés készülődik Miskolcon, nagy balhé lehet

Budapest, Miskolc – Az ország számos pontjáról indulnak Miskolc felé a szakszervezetek február 3-án, hogy szándékaik szerint többezres tömegként összeállva fejezzék ki szolidaritásukat a tanárok mellett, s demonstrálják a szakszervezeti egységet – írja a nol.hu.

Balog Zoltán fóruma Miskolcon csak olaj volt a tűzre

Miskolc – A Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete úgy döntött, megtartja a jövő hétre meghirdetett tüntetést, derül ki az érdekvédők szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.

Sürget az idő! Gyermekeink jövője a tét! – Újabb nyílt levél a Herman Ottó Gimnáziumból

Miskolc – Szerdán egy miskolci köznevelési fórumon találkozott Balog Zoltán miniszter az iskolák pedagógusaival. Úgy tűnik, nem volt túl sikeres az egyeztetés, mert a Herman Ottó Gimnázium tantestülete újabb nyílt levélben sorolja tovább a magyar oktatási rendszerben fennálló problémákat. A nyílt levelet teljes hosszában közöljük.

Kártyát és jogköröket kapnak az igazgatók

Miskolc – A közoktatás problémáit sorolták szerdán Miskolcon az iskolák vezetői Balog Zoltán miniszternek.

Balog Zoltán: „Ez egy kemény beszélgetés volt”

Miskolc – Miskolcon járt szerdán Balog Zoltán miniszter, hogy a pedagógusokkal találkozzon.

A Hermantól a Hősök teréig vonulnak majd a pedagógusok

Miskolc – Fáklyás tüntetéssel tiltakoznak a jövő héten a kormány oktatáspolitikája ellen Miskolcon.

Horváth Péter: “Soha nem mondták meg, hogy mit lehet nyilatkoznom és mit nem…”

Miskolc – A pedagóguskar elnöke sajnálja, hogy egyelőre nem sikerült a közoktatás gondjain enyhíteni. Az Észak-Magyarország interjúja Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével.

Nyílt levél a Herman Ottó Gimnáziumból

Miskolc – Kedden egy, a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe. Úgy fogalmaznak: hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak.