Kétféle terv is létezik a miskolci tüntetés lebonyolítására

A szerda délutáni tüntetés vízválasztó lehet
A szerda délutáni tüntetés vízválasztó lehet
Miskolc – ,,Ezt a tömeget már észre kell vennie az oktatás irányítóinak”, mondta a tüntetés szervezője.

Kétféle terv is létezik a mai, miskolci tüntetés lebonyolítására. Mint arról többször is írtunk, ma délután fél 5-től a Herman Ottó Gimnázium tornacsarnokától fáklyás tüntetés indul a Hősök teréig. A demonstráció főszervezői a Pedagógusok Szakszervezete városi titkárai, de számos, más érdekvédelmi szervezet is csatlakozott a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozáshoz. A vonulás lebonyolításáról érdeklődtünk Csabalik Zsuzsannától, a PSZ miskolci, középiskolai titkárától.

Rendőrök irányítanak

Elmondta: a rendőrség vállalta az irányító szerepet, „A” és „B” tervet is kidolgoztak. Ha a tüntetők száma kevesebb lesz 800-nál, akkor a menet elfér a járdán, így ebben az esetben nagyobb fennakadások nem várhatók a város közlekedésében, ha azonban valóban többezres tömeg gyűlik össze, akkor szükség lesz ideiglenes forgalomle­zárásokra vagy -elterelésre. A tüntetőket negyed 5-re várják a Herman gimnáziumhoz, ahonnan fél 5-kor indulnak el a városháza felé. Ha szükséges, a rendőrök a Hunyadi utcán lezárják az autós forgalmat. A városházánál találkozik a menet egy nagyobb csoporttal, akik előtte ott gyülekeztek. Mire ideérnek, már sötét lesz, úgyhogy a tiltakozók itt gyújtják meg a fáklyákat. Ezután továbbindulnak a főutcán, ha szükséges, a rendőrök egy időre megállítják a villamosforgalmat. A színháznál találkozik a menet a miskolci közlekedési dolgozókkal, akik szintén csatlakoztak a tüntetéshez. Ők körülbelül 200-an lesznek, mondta az érdekvédő. A Déryné utcán áthaladva érnek a demonstrálók a Hősök terére. Itt körülbelül kétezer ember fér el, így ha szükség lesz rá, a nagyposta előtti útszakaszról elterelik a forgalmat.


Forgalomkorlátozások a tüntetés idején


Kiemelik a tömegből

– Körülbelül fél 6-ra érünk a Hősök terére. Nyolc-tíz felszólaló lesz, főleg pedagógusok és diákok. Beszédet mond a Független Diákparlament képviselője is, ők elsőként csatlakoztak január elején a Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez. De eljön a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke is, aki szintén szót kért – sorolta Csabalik Zsuzsanna.

Hozzátette: reméli, hogy az oktatás helyzetéről szóló tüntetés nem válik kormányellenes tüntetéssé, és hogy a politikusok csak szülőként vesznek részt a demonstráción. Aki azonban a vonulás eredeti szándékától eltér, azt „mint nemkívánatos elemet a rendőrség kiemeli a tömegből”, jelezte a titkár.

„Észre kell venni”

Csabalik Zsuzsannától azt is kérdeztük, mit gondol, lesz-e eredménye a tüntetésnek. Mint fogalmazott, ekkora tömeget már észre kell vennie az oktatás irányítóinak. Kedd délután a Tanítanék Facebook-oldalon 553 iskola, csoport, szervezet és több mint 28 ezer magánszemély csatlakozott a Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez, ami tulajdonképpen a tiltakozáshullámot elindította. A miskolci demonstrációval egy időben pedig az ország 9 városában tartanak szolidaritási tüntetést, a fővárosban két helyen is.

Hegyi Erika –


Már nincs akadálya

Nem lesz akadálya annak, hogy a megyénkbeli pedagógusok részt vegyenek a tüntetésen, mondta lapunknak Bodolay Zoltán, a PSZ megyei elnöke. Mint arról már írtunk, több tankerületben a demonstráció időpontjára hívták össze a közoktatási fórumot. Végül ezeket áttették más időpontra, mert „nem akarták azt a látszatot kelteni, hogy meg akarják akadályozni a demonstráción való részvételt”.