Balog Zoltán fóruma Miskolcon csak olaj volt a tűzre

Akt.:
Balog Zoltán fóruma Miskolcon csak olaj volt a tűzre
Miskolc – A Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete úgy döntött, megtartja a jövő hétre meghirdetett tüntetést, derül ki az érdekvédők szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.

Mint írják, „nem vált okafogyottá a február 3-ára meghirdetett rendhagyó fogadóóra (azaz a fáklyás vonulás – a szerk.) a január 27-én, Miskolcon tartott »kemény megbeszélés« után. Balog Zoltán miniszter Miskolcon tartott egyeztető tárgyalására »csak« a közoktatás érdekvédelmi szervezeteinek képviselőit felejtették el meghívni!” Az érdekvédők szerint 3 óra alatt nem lehet orvosolni a 2010 óta felhalmozódott problémákat. A lényeges kérdésekre nem kaptak elfogadható válaszokat a pedagógusok. A fórum szerintük „csak még jobban felbosszantotta a nagybeteg oktatásügy szereplőit”. Elmondták: legalább kétezer tüntetőre számítanak, tudomásuk szerint Budapestről is érkeznek pedagógusok a szerdai tüntetésre.

Újabb nyílt levelet írtak a hermanos tanárok

A Herman gimnázium pedagógusai végre érdemi párbeszédet várnak.

– Nem gondoltam, hogy lesz valamilyen komolyabb eredménye a fórumnak – fogalmazott Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke, amikor azt kérdeztük tőle, mi történt azon a szerdai egyeztetésen, amelyen Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere találkozott a miskolci és megyénkbeli iskolák pedagógusaival. A téma a köznevelés jelenlegi helyzete volt. Azért Pilz Olivértől kellett érdeklődnünk, mert az eseményen nem vehettek részt a sajtó képviselői, az azt követő sajtótájékoztatón pedig a már korábban bejelentett változtatásokról szólt a miniszter.

Mindenki egyszer

Pilz Olivér elmondta, tele volt a közgyűlési terem, minden iskolából 4 fő mehetett el az eseményre, pedagógusok, szülők vagy diákok, de főleg pedagógusok képviseltették magukat. Különböző témakörökben tárgyalták a közoktatás gondjait, és mindenki csak egyszer szólalhatott fel. Egy kivételével minden felszólalás kritikai hangvételű volt. Azok a problémák kerültek elő, melyeket a Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazott, és mivel nem kaptak rá választ se a fenntartótól, se a minisztériumtól, január elején nyilvánosságra hoztak.

Azóta megszületett a második nyílt levél is (teljes terjedelmében itt olvasható >>>), ezúttal a fővárosi Teleki Blanka nevelőtestületével közösen fogalmazták meg a legfőbb gondokat a hermanos pedagógusok. Ebben arra kérik az emberi erőforrások miniszterét, hogy az oktatás minden problémájával foglalkozzon a közoktatási kerekasztal (melynek felállítását a hét végén jelentette be Balog Zoltán), „mert a részmegoldások már nem elégségesek”.

Konkrétumok?

A fórumra visszatérve Pilz Olivér elmondta azt is, az egyeztetés tulajdonképpen informálódásra volt jó. Megdöbbenve tapasztalta, hogy a miniszter sok mindenről nem tud, ami a közoktatásban folyik. Balog Zoltán a fórum résztvevőinek is elmondta, amit utána a sajtótájékoztatón (erről tegnapi lapunkban írtunk). Beszélt például arról, hogy az igazgatók a következő tanévtől kártyát kapnak, aminek segítségével bizonyos kiadásokat fedezhetnek az iskolák.

– Arról azonban nem esett szó, hogy mennyi pénz lesz a kártyán, és hogy azt mire lehet költeni. Csak az oktatással kapcsolatos kiadásokra, vagy ha pereg a vakolat, akkor arra is – jelezte Pilz Olivér hozzátéve: a miniszter beszélt arról is, hogy csökkennek a pedagógusok és a gyerekek terhei, de konkrétumok itt sem hangzottak el. – A fórumon több olyan kérdés is felmerült, melyekre ugyan válaszolt a miniszter, de nem feltétlenül a konkrét felvetéssel kapcsolatban – jegyezte meg az elnök.

– Hegyi Erika –


„Legyen végre érdemi kommunikáció!”

Pilz Olivér továbbra is azt várja, hogy legyen végre érdemi kommunikáció az iskolák és a köznevelési államtitkárság között. Bízik abban, hogy ez megtörténik, hiszen már több mint 390 csoport, szervezet és iskola, valamint közel 24 ezer magánszemély áll mögöttük. (Ennyien csatlakoztak a Herman nyílt leveléhez a Tanítanék.hu Face­book-oldalon). Az elnök szerint a pedagógusok és a diákok terheinek a csökkentése lenne a legfontosabb, és a rendszer átalakítása. Ha a Klik megszüntetése nem is reális elvárás, de már azzal is elégedettek lennének, ha az iskolák egy kézben lennének, és a fenntartónak lenne pénze a működtetésre. Továbbá szeretnék elérni, hogy a közalkalmazotti kerekasztalnál ne csupán a pedagóguskar tagjai üljenek, mivel az egy felülről létrehozott szervezet, hanem az alulról szerveződő közalkalmazotti tanácsok képviselői is, akik gyakorló pedagógusok.

Hozzátette: addig fogják jelezni a gondokat, amíg érdemi párbeszéd és megoldás nem születik ezekben.


Sürget az idő! Gyermekeink jövője a tét! – Újabb nyílt levél a Herman Ottó Gimnáziumból

Miskolc – Szerdán egy miskolci köznevelési fórumon találkozott Balog Zoltán miniszter az iskolák pedagógusaival. Úgy tűnik, nem volt túl sikeres az egyeztetés, mert a Herman Ottó Gimnázium tantestülete újabb nyílt levélben sorolja tovább a magyar oktatási rendszerben fennálló problémákat. A nyílt levelet teljes hosszában közöljük.

Kártyát és jogköröket kapnak az igazgatók

Miskolc – A közoktatás problémáit sorolták szerdán Miskolcon az iskolák vezetői Balog Zoltán miniszternek.

Balog Zoltán: „Ez egy kemény beszélgetés volt”

Miskolc – Miskolcon járt szerdán Balog Zoltán miniszter, hogy a pedagógusokkal találkozzon.

A Hermantól a Hősök teréig vonulnak majd a pedagógusok

Miskolc – Fáklyás tüntetéssel tiltakoznak a jövő héten a kormány oktatáspolitikája ellen Miskolcon.

Horváth Péter: “Soha nem mondták meg, hogy mit lehet nyilatkoznom és mit nem…”

Miskolc – A pedagóguskar elnöke sajnálja, hogy egyelőre nem sikerült a közoktatás gondjain enyhíteni. Az Észak-Magyarország interjúja Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével.

Nyílt levél a Herman Ottó Gimnáziumból

Miskolc – Kedden egy, a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe. Úgy fogalmaznak: hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak.