Élőben a miskolci tüntetés a BOON-on!

Akt.:
Élőben a miskolci tüntetés a BOON-on!
Miskolc – Fáklyás tüntetés indult a Herman Ottó Gimnázium tornacsarnokától szerdán délután. A demonstráció főszervezői a Pedagógusok Szakszervezete városi titkárai, de számos más érdekvédelmi szervezet is csatlakozott a kormány oktatáspolitikája elleni tiltakozáshoz. Az Észak-Magyarország helyszíni tudósítása a miskolci tüntetésről.
19:00 – Négyezren tüntettek Miskolcon

A rendőrségtől az Észak-Magyarország megtudta, hogy rendbontás nélkül, teljes békében zajlott a miskolci tüntetés. Közlésük szerint kb. 4000 fő vett részt a szerdai miskolci megmozduláson.


18:50 – Befejeződött a miskolci demonstráció

Csabalik Zsuzsanna a tüntetés főszervezője csillagos ötösre értékelte a demonstrációt és reményét fejezte ki, hogy az elhangzottak valódi meghallgatásra találnak. Ezzel a tüntetés befejeződött, az emberek hazaindultak.


18:35 – “A gyerekeimnek ne kelljen külföldön szerencsét próbálni”

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködésének Fóruma elnöke arról beszélt, hogy a pedagógusokhoz hasonló problémákkal küszködnek az egészségügyi és közlekedési dolgozók is. Látszik, hogy a teljes politikai rendszer recseg-ropog. A legnagyobb szükség az emberek, a civil szféra összefogására van, hogy az összeomlást megállítsák.

Erre erősített rá Nemes Gábor, az MVK-sokat képviselő közlekedési szakszervezet képviselője és összefogásra szólított fel, hogy az ország problémát mihamarabb megoldhassák.

Utolsó felszólalóként a miskolci illetőségű Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke, mint három gyermekes anya is szólt és azt kérte, hogy olyanná váljon az ország, hogy a gyerekeinek ne kelljen külföldön szerencsét próbálni.


18:18 – “A kormány még mindig az időt húzza”

Szakszervezeti vezetők vannak a színpadon a Hősök terén. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány még mindig az időt húzza az oktatáspolitika átalakításában. Véleménye szerint Balog Zoltán miniszter még mindig azt hiszi, hogy apró reformok ígéretével el lehet hallgattatni a pedagógusokat. Mint hangsúlyozta, ha így hiszi, akkor le kell mondania. Erre erősített rá Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke elnöke, aki szerint eddig egyáltalán nem vették komolyan a pedagógusok véleményét. Egyértelműsítette, hogy a kormány oktatáspolitikája megbukott.

Megfigyelhető, hogy a tömegből jó néhányan kezdik elhagyni a rendezvény helyszínét.


18:00 – Ceaușescu is szóba került.

A fiatalok nevében szólalt fel Tóth Réka a Független Diákparlament képviselője, aki egykori Hermanos diák is egyben. A diákok nevében felajánlotta a segítséget egy jobb oktatási rendszer felépítéséhez Hangsúlyozta, hogy a diákokat semmiféleképpen sem szabad kihagyni egy ilyen folyamatból. A közönség helyeselte a felvetését.

Nagy tetszés fogadta Gulyás Balázs egyetemi hallgató felszólalását, aki nem kímélte az ország jelenlegi vezetését, véleménye szerint a felcsúti stadionra fordított a pénzt inkább az oktatásra kellett volna költeni. Elmondta, hogy korábban egyetlen olyan országvezető volt, aki szülőfalujában stadiont épített, aki nem más mint Ceaușescu.

Az egyetemi hallgatók nevében teljes támogatásáról biztosította a pedagógusok törekvéseit.


17.50 – Diákok a pódiumon a Hősök terén.

Pilz Olivér és Pukli István után a Herman Ottó Gimnázium három diákja, Bedécs Vivien, Bendicskó Lilla és Ramács Gábor a diákok nevében mond támogató szavakat a pedagógusok követeléseihez

A jelen lévő több ezres tömeg hangos tetszés nyilvánítással fogadta a fiatalokat.


17.45 – 16 pontos követelés.

Pilz Olivér és Pukli István hangsúlyozta, hogy a tanároknak nincs félnivalója, mert a céljaik politikamentesek, az oktatás jobbá tételét szolgálják.

Felolvasták 16 pontos követelésüket, amelyek között olyanok találhatók, mint a szabad tankönyvválasztás, a Klik megszüntetése, a pedagógusok életpályamodell bevezetése.

A követelések az oktatómunka mindennapos problémáit érintik.

A tömeg “Követeljük, követeljük!” skandálással kísérte a felszólalást.


17:40 – Kétezernél is többen a Hősök terén.

A Hősök tere első felszólalói Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium tanára és Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója voltak, akik “duettként” adták elő a közoktatás problémáit – egy-egy mondat után után váltották egymást. Elismételték az elmúlt napokban több fórumon elhangzottakat, hogy az oktatás jelen formájában működésképtelen és azt szeretnék, hogy a szakma bevonásával reformálnák meg azt.

Többször hangsúlyozták azt a mondatot, hogy mindezt a gyerekek érdekében teszik.

bt_29_hosok

A Hősök tere megtelt, becslések szerint 2000-2500 tüntető hallgatta csendben fegyelmezetten a színpadon felszólalókat

A zászlókat is tartanak a magasba a demonstrálók, amelyek mind az oktatáspolitikáról szólnak.

Továbbra is esik az eső és egyre több esernyő kerül elő.


17:30 – Köszöntés a Hősök terén.

Csabalik Gyuláné a tüntetés főszervezője köszöntötte a résztvevőket. Azokat is, akik az ország más részein tüntetnek ugyanekkor.


17:20 – Lassan megtelik a Hősök tere.

Kevés vonulónál van fáklya. A tömeg békésen várakozik.

bt_27


17:15 – A Déryné utcán a tüntetők.

Ezekben a percekben érkezik a Hősök terére a vonulók első, ezres csoportja a Déryné utcán.

20160203_171308_deryne


17:05 – Várják a tüntetőket a Hősök terén a közlekedésiek.

Szűcs Tamás szervező, aki a Hősök tere helyszínének rendjéért felel megkérte a tüntetőket arra, hogy ne legyenek kormány ellenes transzparensek, rigmusok, ez a rendezvény az oktatáspolitika hibáira akarja felhívni mindenki figyelmét.

20160203_173213_hosok


17:05 – “Gyermekeinkért”

Az Avas Szálló előtt állt meg néhány perccel ezelőtt a tüntető tömeg, a rendőrök állították meg a villamosforgalmat. A menet elején fiatalok egy “Gyermekeinkért” feliratú molinót tartanak.

20160203_170130_teves

Sok tévétársaság jött Miskolcra, egyre többen csatlakoznak az Avas Szállónál is, becsléseink szerint a tüntetők létszáma már több ezres.

bt_25


17:00 – Megérkezett a Városház térre a “hermanos menet”

Itt újabb 150 fő csatlakozott a demonstrálókhoz, akik már meggyújtott a fáklyákkal várták a tömeget.

bt_21_vh


16.59 – “Kitartás a végsőkig”

Továbbra is hallható a kihangosítón keresztül a Tanítanék.com oldalról beolvasott üzenetek.

bt_19_vh

Pedagógusok szülők, állampolgárok véleményei hallhatók. Legtöbben a túlzott túlterhelésről beszélnek és arról, hogy tartsanak ki a pedagógusok a végsőkig.

bt_20_vh


16:55 – A hangszórókból Orbán Viktor is hallható

Hangosító segítségével Orbán Viktor nyilatkozatát hallhatta a vonuló tömeg. A miniszterelnök arról beszél, hogy Magyarország felemelkedésének egyetlen kulcsa az a tudás, ami gyerekek fejében van.

bt_18_herman

Ezután pedig a Tanítanék.com oldalról a diákok panaszai voltak hallhatók a hangszórókon

Már a Zenepalotánál jár a tömeg.


16:50 – “Túl toltuk”

A Miskolcnak Hangja Van civilcsoport biciklivel “vonul” és a hátukra azt fújták, hogy “Túl toltuk”, utalva Balog Zoltán néhány napja történt kijelentésére.

bt_17_herman

Békésen halad a tömeg, már a Hunyadi utcánál járnak és továbbra is egyre többen csatlakoznak menet közben.


16:47 – Az üres színpadon egy kerékpár a Hősök terén

Mintegy 2-300 közlekedési dolgozó várja békésen a vonuló pedagógusokat. Csendesen beszélgetnek a szemerkélő esőben. A téren rendezők és rendőrök felügyelik a rendet. Az üres színpadon egy kerékpár van.

20160203_164331_bicikli


16:45 – Ezrek vonulnak

A menet eleje már a Malomszög utcánál jár, tudósítónk jelentése szerint nagyon hosszú a vonulók sora, több ezren lehetnek és egyre többen csatlakoznak útközben.

bt_15_herman

Láttunk a tömegben politikusokat is. Itt van például Hiller István is, aki még az egykori MSZP kormány oktatásért felelős minisztere is, de senki nem visel pártra utaló ruhát, logót vagy molinót.


16:40 – Legalább 100 tüntető lehet már a Városház téren az esőben.

Találkoztunk Máhr Ágival, a Miskolci Nemzeti Színház színművésznőjével is, aki többek között elmondta, hogy az egyik legfontosabb dolog az oktatás az országban, a fiatalok jövője, ezért mindenféleképpen fontosnak tartotta azt, hogy itt legyen.

20160203_164326_vh


16:35 – Több százan a Hermannál, elindult a tömeg.

A rendőrség jelezte, hogy lezárja az autós forgalmat, hogy elférjen a Hermantól a belvárosig vonuló tömeg, a villamosok közlekedhetnek.

bt_9_herman

Oláh Benjámin a Miskolcnak Hangja Van csoport vezetője mondott beszédet, aki hangsúlyozta, hogy továbbra sem engedik el a pedagógusok kezét, támogatják őket az oktatás ügyéért.

Ezután Tyetyák Zoltán elénekelte a “Ha én rózsa volnék” kezdetű dalt, aminek az utolsó strófáit már a tömeg is együtt énekelte.

bt_11_herman

A menet elindult a Városháza felé.


16:35 – A Hősök terén a közlekedésiek.

Ezekben a percekben megérkezett a közlekedésiek csoportja a Hősök terére a szemerkélő esőben.

20160203_163600_hosok

Azért nem várták meg a többieket, mert a rendőrök azt javasolják, hogy egyből ide jöjjenek, ne a színházhoz, ami az eredeti terv volt.

20160203_163651_hosok


16:30 – A Független Diákparlament is képviselteti magát a Hermannál

Beszéltünk a Független Diákparlament képviselőjével is, aki azt mondta, hogy elsőként csatlakoztak Herman gimnázium nyílt leveléhez. Képviselőik ott vannak most minden magyarországi városban, ahol demonstrációt tartanak az oktatás ügyéért. Nekik az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a Klik nem végzi megfelelően a feladatát, az iskolában nincsenek meg a megfelelő feltételek az oktatásra.

bt_13_herman

A Miskolcnak Hangja Van csoport képviselője még mindig a beszédét mondja.


16:30 – Gyülekeznek a tüntetők a Városház téren

A csepergő esőben most már legalább félszázan vannak a Városház téren, többnyire az idősebb korosztály tagjai.

Találkoztunk a Demokratikus Koalíció két tagjával, Tompa Sándorral és Varga Gergővel is.

20160203_164254_tompa

Az emberek békésen beszélgetnek az esernyők alatt.

20160203_163011_vh

Közben a Zenepalotánál már rendőrök irányítják a forgalmat a Herman felől érkező tüntetőket várva.


16:25 – Teljesen megtelt a Herman tornacsarnoka előtti tér

Ezekben a percekben a Miskolcnak Hangja Van elevezés civilcsoport képviselője mond beszédet.

Elkezdődött a tüntetés Miskolcon! Legalább 3000-en vannak a szemerkélő eső ellenére is! Az egyik szónok épp arról beszél: “mindenkinek van olyan tanárra, akire élete végéig emlékezni fog, de ki fog emlékezni egy ügyeskedő miniszter, egy szolgalelkű államtitkár, vagy egy erőszakos házelnök nevére 20-25 év múlva?”Közvetítésünk a tüntetésekről a linken: http://kettosmerce.blog.hu/2016/02/03/miskolcrol_indult_orszagos_lett_eloben_a_tanarok_tunteteseirol

Közzétette: Kettős Mérce – 2016. február 3.

Emlékezhetünk, hogy ők szervezték a Tisztelet Szalagjai elnevezésű országos akciót.


16:20 – “Ez már a Hősök tere?”

A helyzet nem sokat változott a Városház téren, talán annyit viszont igen, hogy két-három, néhány fős társaság beszélget a tüntetésről, miközben néhányan telefonálnak.

20160203_161754_vh

Ugyanakkor egy 5 fős kis csapat sietett el munkatársunk mellett Diósgyőr felé, és “futtukban” kérdezték, hogy “Ez már a Hősök tere?”


16.15 – Már legalább 300-an vannak a Hermannál.

Az egyik csoport fekete zászlót tart a magasba, azt mondták, ők a Quaestor károsultak és szolidaritásból jöttek el a tüntetésre.

bt_6_herman

Egy nagymama pedig azt mondta az Észak-Magyarország tudósítójának, hogy van két unokája, de komolyan aggódik a jövőjükért, mert semmire sincs idejük, reggel 8-tól délután 5-ig az iskolában a vannak, a nagymama is alig tud találkozni velük.

bt_10_herman

A tüntetők között vannak fiatalok, idősebbek, diákok, szülők és más szervezetek képviselői is, akik szolidaritásból jöttek el.


16.10 – Gyülekeznek a demonstrálók a Herman Ottó Gimnáziumnál.

Még negyed 5 sincs, de a Herman Ottó Gimnázium tornacsarnoka előtt már több mint százan összegyűltek, akik a “Fogadóóra” elnevezésű fáklyás tüntetésen kívánnak részt venni.

20160203_161131_herman

A hangosbemondón Varga Andrea, az Autonóm Terület Szakszervezet elnöke ismertette a vonulás technikai részleteit.

8_herman

Béres Ildikó, a Pedagógusok Szakszervezetének miskolci titkára pedig arra kérte a demonstrálókat, hogy ne a politikai szándékuknak megfelelően nyilatkozzanak vagy a viselkedjenek, mert ez a megmozdulás politikamentes, ezt a gyermekek jövője érdekében szervezték.


16:05 – Nyugalom az első csatlakozási ponton, a Városház téren.

Átlagos hétköznap délutánt idéz a Városház tér, csak az a négy rendőr és két rendész sejteti, hogy mégsem így van.

20160203_160339_vh

Néhányan a Széchenyi-szobor tövében és a virágóra környékén bámészkodnak, egyelőre nyoma sincs annak, hogy innen több százan csatlakoznának majd a Herman Ottó Gimnázium felől érkező menethez.


15:45 – Megindult a tömeg a pedagógustüntetéshez.

20160203_154311_resized

Az Üteg utcán vonulnak, a terv az, hogy a Déryné utcánál csatlakoznak a pedagógusokhoz.

20160203_155215


15:30 – A szakszervezeti vezetők elindultak a petícióval Singlár Zsolt MVK-vezérigazgatóhoz.

Az épületbe azonban nem engedték be a sajtó munkatársait, egy rendfenntartó azt mondta, hogy azt az utasítást kapta, hogy “a sajtó nem jöhet be”.

20160203_154616

A közel kétszáz fős tömeg transzparensekkel vár a közlekedési vállalat előtt.


15:25 – Közel kétszázan vannak már az MVK Zrt. telephelye előtt.

A szakszervezeti vezetők beszédet mondanak, követelve, hogy Zelenka László szakszervezeti vezetőt helyezzék vissza eredeti állásába.

Mint ismert, a cég fél éves időtartamra járműtakarításra osztotta be Zelenka Lászlót, mindezt azzal indokolták, hogy járművezetés közben – igaz headsettel – de interjú adott az egyik tévécsatornának.

A szakszervezetek petíciójukban azt is kérik, hogy az MVK hajtsa végre a tavaly beígért 3%-os bérfejlesztést.


15:10 – Megkezdték a sepregetést a szakszervezetisek az MVK Zrt. telephelye előtt.

“Fekete-kassza helyett bérrendezést!” táblákkal vonulnak. Itt vannak a pedagógus szakszervezetek is, akik szolidaritási nyilatkozatot adtak át az MVK érdekképviseletének. A tüntetők közül több embert próbáltunk megszólaltatni, a legtöbbjük elzárkózott, mert mint mondták, félen a megtorlástól.


15:00 – Az MVK Zrt. telephelyénél elkezdődött a tüntetés.

A Közlekedési Szakszervezetek Akciócsoportja közel félszáz emberrel van jelen, demonstrációjuk után innen indulnak majd a pedagógustüntetésre.


20160203 tüntetés


Pedagógustüntetés: Megfenyegették a miskolci óvodákat?

Miskolc – A Pedagógusok Szakszervezete miskolci szervezetének titkára szerint megfenyegették az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek ha részt vesznek a szerdai demonstráción.

MVK: Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Ki akar itt egyáltalán sztrájkolni?

Miskolc – „118 napja fenyegetőznek sztrájkkal az MVK szakszervezetek, ideje lenne, ha végre színt vallanának” – kezdi szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményét az MVK Zrt. vezetősége.

Kétféle terv is létezik a miskolci tüntetés lebonyolítására

Miskolc – „Ezt a tömeget már észre kell vennie az oktatás irányítóinak”, mondta a tüntetés szervezője.

Forgalomkorlátozások Miskolc belvárosában a tüntetés idején

Miskolc – Miskolc a február 3-i demonstráció miatt forgalomterelésekre, forgalomkorlátozásokra kell számítani a közlekedőknek. A Miskolci Rendőrkapitányság a közlekedőktől fokozott óvatosságot és türelmet kér.

Akár több ezer ember is tüntethet szerdán Miskolcon

Miskolc – Demonstráció előtt: fenyegetik a pedagógusokat, és provokációtól is lehet tartani.


Forgalomkorlátozások Miskolc belvárosában a tüntetés idején

Miskolc – Miskolc a február 3-i demonstráció miatt forgalomterelésekre, forgalomkorlátozásokra kell számítani a közlekedőknek. A Miskolci Rendőrkapitányság a közlekedőktől fokozott óvatosságot és türelmet kér.

„Az oktatás nem játék, ne kísérletezzenek!”

Miskolc - A miskolci roma nemzetiségi önkormányzat hétfői rendkívüli közgyűlési ülésén döntött arról, hogy szerdán ők is csatlakoznak a pedagógustüntetéshez.

“Ki tudná jobban azt, mi is történik valójában, mint egy oda járó tanuló?”

Miskolc – “A Herman Ottó Gimnázium tanulója vagyok. És a részese, mindannak ami az elmúlt hetekben történik az iskolámban. Kamerások, riporterek és várakozó tekintetek. Mert mindnyájan várunk…arra, hogy mikor hallgat meg valaki. Mikor hallják meg az utolsó segélykiáltásokat. Mert akkor lesz igazán nagy a baj, ha már nem lesz több segélykiáltás.” – Egy hermanos gimnazista levele.

Tömegtüntetés készülődik Miskolcon, nagy balhé lehet

Budapest, Miskolc – Az ország számos pontjáról indulnak Miskolc felé a szakszervezetek február 3-án, hogy szándékaik szerint többezres tömegként összeállva fejezzék ki szolidaritásukat a tanárok mellett, s demonstrálják a szakszervezeti egységet – írja a nol.hu.

Balog Zoltán fóruma Miskolcon csak olaj volt a tűzre

Miskolc – A Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete úgy döntött, megtartja a jövő hétre meghirdetett tüntetést, derül ki az érdekvédők szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.

Sürget az idő! Gyermekeink jövője a tét! – Újabb nyílt levél a Herman Ottó Gimnáziumból

Miskolc – Szerdán egy miskolci köznevelési fórumon találkozott Balog Zoltán miniszter az iskolák pedagógusaival. Úgy tűnik, nem volt túl sikeres az egyeztetés, mert a Herman Ottó Gimnázium tantestülete újabb nyílt levélben sorolja tovább a magyar oktatási rendszerben fennálló problémákat. A nyílt levelet teljes hosszában közöljük.

Kártyát és jogköröket kapnak az igazgatók

Miskolc – A közoktatás problémáit sorolták szerdán Miskolcon az iskolák vezetői Balog Zoltán miniszternek.

Balog Zoltán: „Ez egy kemény beszélgetés volt”

Miskolc – Miskolcon járt szerdán Balog Zoltán miniszter, hogy a pedagógusokkal találkozzon.

A Hermantól a Hősök teréig vonulnak majd a pedagógusok

Miskolc – Fáklyás tüntetéssel tiltakoznak a jövő héten a kormány oktatáspolitikája ellen Miskolcon.

Horváth Péter: “Soha nem mondták meg, hogy mit lehet nyilatkoznom és mit nem…”

Miskolc – A pedagóguskar elnöke sajnálja, hogy egyelőre nem sikerült a közoktatás gondjain enyhíteni. Az Észak-Magyarország interjúja Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével.

Nyílt levél a Herman Ottó Gimnáziumból

Miskolc – Kedden egy, a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe. Úgy fogalmaznak: hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak.


hirdetés


hirdet�s