Nagy balhé lehet Miskolcon, tömegtüntetés készülődik

Akt.:
Nagy balhé lehet Miskolcon - Tömegtüntetés készülődik
Nagy balhé lehet Miskolcon - Tömegtüntetés készülődik - © Fotó: nepszava.hu
Budapest, Miskolc – Az ország számos pontjáról indulnak Miskolc felé a szakszervezetek február 3-án, hogy szándékaik szerint többezres tömegként összeállva fejezzék ki szolidaritásukat a tanárok mellett, s demonstrálják a szakszervezeti egységet – írja a nol.hu.

Több ezer fővel készülnek Miskolcra a szakszervezetek: ágazattól, hovatartozástól függetlenül buszokkal indulnak majd a pedagógusok február 3-ra Fogadóóra elnevezéssel szervezett tüntetésére – döntött pénteken a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozatából alakult akciócsoport, amelyhez más konföderációhoz tartozó érdekképviselet is csatlakozott.

Miskolcra több százan seprűt, takarító felszerelést is visznek magukkal, mert a tanárok tüntetése előtt látványos tisztogatást tartanak a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelye előtt azt követelve, hogy a cégvezetés vonja vissza a sztrájkra készülő szakszervezet egyik élharcosára jogtalanul és a megfélemlítés céljával kiszabott jármű-takarítási büntetést. A szakszervezeti vezetőt azért büntetik, mert a közelgő sztrájkról munka közben, ám az előírásokat betartva nyilatkozott az egyik tévécsatornának.

Több ezer embert várnak Miskolcra

Miskolcra készülnek a közlekedési szakszervezetek, a pedagógusok február 3-ra meghirdetett tüntetésére az ágazat minden területéről, s az ország számos pontjáról megindulnak a város felé, hogy többezres tömegként összeállva fejezzék ki a szolidaritásukat a tanárok mellett és a szakszervezeti egységet– jelentette be a közelmúltban szerveződött Közlekedési Szakszervezetek Akciócsoportja nevében Nemes Gábor megbízott szóvivő, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Az akciócsoport elsősorban a közlekedési ágazatban dolgozók béremelési követeléseinek nyomatékosítása érdekében jött létre, mert erre az évre általában nulla százalékhoz közeli ajánlattal szembesültek. Ám úgy döntöttek, hogy jelenlétükkel és minden egyéb eszközzel támogatnak más, a munkavállalók érdekeiért harcoló szakszervezetet is – közölte Nemes Gábor, az alkalmi szerveződés megbízott szóvivője, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A személyszállítás és a teherfuvarozás egészét lefedő csoport elsőként a miskolci pedagógusok megmozdulását fogja erősíteni, s azt tudatosítani a döntéshozókban – a kormány tagjaiban és a munkáltatókban –, hogy a szakszervezetek eldöntötték: mostantól minden jogos küzdelem mögé felsorakoznak, összezárnak és erős egységet alkotnak – hangsúlyozza Nemes. Ezt most szerinte Miskolcon meg fogják mutatni.

A megbüntetett Zelenka László mellett is kiállnak a közlekedésiek

A közlekedésieknek egyéb okuk is van Miskolcra vonulni: a tanárok tüntetését megelőzően együtt fognak kiállni a helyi közlekedésiek egyik vezetője, Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének az elnöke mellett, s a szakszervezeti jogok eltiprása ellen. Az évtizedek óta sajáthibás baleset nélkül vezető buszsofőrt ugyanis hat hónapi járműtakarításra „ítélte” a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezetése azért, mert szolgálat közben nyilatkozott az egyik televíziós csatornának a helyben szerveződő sztrájkról.

A cégvezetés szerint Zelenka ezzel megszegte a szabályzatot. A szakszervezetek szerint azonban az eljárásnak kifejezetten tisztségviselőik és a munkavállalók megfélemlítése a célja. Zelenka ugyanis mindenben az előírás szerint járt el: headseten beszélt a riporterrel.

A 2015-ös üzemi szabályzat, amelyre a munkáltató a büntetés kiszabásakor hivatkozott, pontosan ezt írja elő: „az autóbusz vezetője menet közben kézben tartott telefont nem használhat. Kihangosító vagy csak az egyik fület igénybe vevő headset használata megengedett”.

A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. telephelye előtt február 3-án több százan fognak látványosan tüntetni – szemetelni és tisztogatni – azt követelve, hogy a munkáltató vonja vissza a szerintük jogtalan döntést, s hagyjon fel a szakszervezeti vezetők és a dolgozók megfélemlítésével – jelentette be Nemes. A szolidaritási akció után innen vonulnak a pedagógusok demonstrációjához.

Bárki csatlakozhat

Nemes Gábor arra is felhívta a figyelmet: az akciócsoporthoz ágazathoz és szakszervezethez tartozó, politikai pártoktól független szerveződés csatlakozhat. Az akciócsoport megmozdulását személyes jelenléttel és minden egyéb eszközzel – jogi képviselet, egyeztetések, stb. – támogatja a mintegy 200 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség is.

Ez még csak a kezdet – válaszolta a nol.hu kérdésére Nemes. Sok múlik azon, hogy az első akció miként sikerül – tette hozzá –, mert nem kis részben azon is múlik, a nyomásgyakorlásnak milyen lehetséges eszközeit vetik még be. Szerinte a folytatás azért is elkerülhetetlennek tűnik, mert a bértárgyalások egyelőre tökéletesen eredménytelennek bizonyultak.

Forrás: nol.hu, 168ora.hu.


Bíróság: sztrájknál a közlekedési szolgáltatónak kell a biztosítandó járatok menetrendjét kidolgoznia

Miskolc – A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia.

Balog Zoltán fóruma Miskolcon csak olaj volt a tűzre

Miskolc – A Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete úgy döntött, megtartja a jövő hétre meghirdetett tüntetést, derül ki az érdekvédők szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.
hirdetés
hirdet�s