Helyi közélet

2016.01.14. 09:27

„Köszönjük, hogy Önöktől tanulhatunk!”

Miskolc - A Herman Ottó Gimnázium Diákönkormányzata az elmúlt héten reagált a tantestület nyílt levelére.

Miskolc - A Herman Ottó Gimnázium Diákönkormányzata az elmúlt héten reagált a tantestület nyílt levelére.

A diákok alábbi sorait a Herman gimnázium iskolarádiójában is felolvasták:

„Tisztelt Tanáraink!

Amikor valaki közülünk, diákok közül kiemelkedően teljesít, dicséretet kap, érzi, hogy a tanárai büszkék rá és támogatják. Arra azonban nem sokszor kerül sor, hogy mi dicsérjük meg a tanárainkat! A tantestület nyílt levele gyorsan terjed a közösségi oldalakon, így legtöbbünknek volt szerencséje elolvasni, és rengeteg hermanos és volt hermanos osztotta meg a cikkeket, amik a témával foglalkoznak.

Büszkék vagyunk. Büszkék vagyunk arra, hogy mi nemcsak történelemórán tanulunk arról, hogy mi a demokrácia és a szólásszabadság, hanem a tanáraink példáján át is. Büszkék vagyunk arra, hogy a levélben írt nehézségek ellenére az oktatás a Hermanban színvonalas és a diákokért van.

Büszkék vagyunk arra, hogy olyan tanáraink vannak, akik kiállnak a közösség érdekeiért, és nem félnek felszólalni. A gimnazistakorú diákokat már érdekli a világ, értjük és érezzük, ha változik. Nem szeretnénk politizálni, de szeretnénk reagálni levelük utolsó sorára.

Azt írták, „Vegyék ezt segélykiáltásnak, kérjük a felettes szervek és a társadalom támogatását, segítségét!”. Bár fiatalok vagyunk, de a társadalom részének érezzük magunkat, és szeretnénk, ha éreznék a támogatásunkat.

Köszönjük, hogy Önöktől tanulhatunk!”

- ÉM -


Kronológia – avagy mi történt eddig?

2015. május: A Földes Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsa megkeresi a többi miskolci, állami gimnázium közalkalmazotti tanácsát, hogy alakítsanak szövetséget.

2015. november: A Herman Ottó Gimnázium tantestülete elküldi nyílt levelét a Klik elnökének és a közoktatási államtitkárnak.

2015. december 10.: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete B.-A.-Z. Megyei választmánya demonstrációt tart a Klik Miskolci Tankerületének épülete előtt a kormány oktatáspolitikája ellen. Ekkor meghirdetett panaszdobozába számtalan észrevétel érkezett a megye iskoláiból. A demonstráción országos akciósorozatot hirdet a PDSZ.

2016. január 5.: Mivel a Herman gimnázium nem kap érdemi választ a nyílt levelére, az abban megfogalmazottakat nyilvánosságra hozza.

2016. január 7.: A Földes Ferenc Gimnázium tantestülete szavazással dönt arról, hogy támogatja a Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levelét.

2016. január 11-től egyre több miskolci és nem miskolci iskola, egyesület, szervezet, csoport csatlakozik a Herman gimnáziumhoz.

2016. január 14.: Miskolc négy állami gimnáziuma ma adja át a Herman Ottó Gimnáziumnak támogató levelét. Egyben bejelentik, hogy megalakul a Miskolci Közalkalmazotti Tanácsok Szövetsége.


A PSZ miskolci szervezetének kérései

Fejezzék be a forráskivonást az oktatásból!

Állítsák vissza az Oktatási Minisztériumot!

A közoktatás helyi irányítását adják vissza az önkormányzatoknak – a megfelelő, másra nem költhető pénzeszközök központi forrásból történő hozzárendelésével egyetemben!

Adják vissza az iskolák önálló gazdálkodási jogát, mert a felmerülő problémákat operatív módon a keletkezés helyén lehet csak megoldani.

Azonnal szüntessék meg az általános iskolák, a gimnáziumok és a kollégiumok kettős irányítását (KLIK mint „fenntartó” – csak a szakmai munkáért felel, Önkormányzat mint „működtető” – az épületek állagáért felel)!

A tankötelezettséget azonnal emeljék vissza 18 évre – mert már most látszik, hogy ezrek tűnnek el a közmunka zsákutcájában –, a későbbiekben tömegek indulnak esélytelenül a munkaerőpiacon.

A legfrissebb érettségi változtatásokat azonnal vonják vissza! A változások nem érinthetik a tanulókat hátrányosan, nem érintheti már 2 évvel ezelőtt befejezett tantárgyak követelményrendszerét – mindenkinek joga legyen a tanultak alapján az érettségi vizsgát letenni!

Azonnal szükség van a NAT teljes felülvizsgálatára, mert teljesen eltorzult mind tartalmilag, mind szerkezetileg.

Az életpályamodellből méltatlanul kihagyott „oktatást segítő” munkatársainkra is terjesszék ki a bértáblát!

A pedagógusok minősítési és tanfelügyeleti, feleslegesen agyonadminisztrált ellenőrzési terheit azonnal állítsák le!

Addig, amíg a megfelelő NAT-változtatások nincsenek meg – hagyjanak bennünket nyugodtan dolgozni – azokból a tankönyvekből, amelyeket mi megfelelőnek tartunk!

Az egyeztetés nélküli jogszabály-változtatásokat azonnal állítsák le!

Ha nem teljesítik ezen kéréseinket, demonstrálunk, ha azután sem: SZTRÁJK!


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - Nyűgös, ideges tanárokkal, alacsony színvonalú tanórákkal és pszichés nehézségekkel szenvedik meg a diákok, hogy papírmunkát és szakfelügyelőket sóztak a tanáraikra. Ezért sürgeti nyílt levélben az oktatási rendszer változását a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete, amelyhez keddig több mint kétezren csatlakoztak.

Miskolc - Egyetértenek a Herman Gimnázium nevelőtestületének levelével a Földes Ferenc Gimnáziumban. A héten máshol is szavaznak.

Miskolc - A miskolci Földes Ferenc Gimnázium tantestülete titkos szavazással döntött: csatlakoznak a Herman Ottó Gimnázium nyílt levélében megfogalmazott tiltakozáshoz - számolt be az RTL Klub. tovább »

Miskolc - A Nemzeti Pedagógus Kar válaszlevélben reagált a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levélre, melyet szerdán tettünk közzé portálunkon. A NPK egyetért azzal, hogy a magyar köznevelés súlyos problémákkal küzd, és közös beszélgetésre invitálja a gimnázium tantestületét. tovább »

Miskolc - "A Független Diákparlament feltétlen támogatásáról biztosítja azon gimnáziumok tanulóit és tanárait, akik az oktatás válságos helyzetével kapcsolatban szólalnak fel" - olvasható a Független Diákparlament közleményében. tovább »

Miskolc - Kaotikus állapotok, bizonytalanság, a gyerekekkel kísérleteznek, egyebek mellett ezekről panaszkodik Herman Ottó Gimnázium tantestülete. Nyílt levelet írtak, először még novemberben a tankerületnek, majd most az oktatási államtitkárságra is elküldték. A jelenlegi oktatáspolitikát kifogásolják, szerintük nincs elég pénz, a központosított rendszer nehézkes, és nem a gyerekek érdekét szolgálja. tovább »

Miskolc - Nagy a baj, ez derül ki a tanárok panaszaiból és egy gimnázium pedagógusai nyílt leveléből. tovább »

Miskolc - Kedden egy, a Herman Ottó Gimnázium tantestülete által megfogalmazott nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe. Úgy fogalmaznak: hiába juttatták el észrevételeiket az oktatás irányítóihoz, semmiféle választ nem kaptak. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában