Friss hírek

2009.05.25. 15:54

KLÍMA - Gyakoribbak lesznek a haszonállítok vírusos megbetegedései a felmelegedés miatt

<p>A klímaváltozás miatt több vírusos megbetegedés fogja fenyegetni a tenyésztett állatokat. A kórokozók között olyan mikrobák is lesznek, amelyek az emberre is veszélyt jelentenek - állapította meg hétfőn az Állategészségügyi Világszervezet (OIE).</p>

A 174 tagországot számláló párizsi székhelyű szervezet felmérést végzett tagjai körében 126 ország részvételével. A megkérdezett tagállamok 58 százaléka tapasztalt már területén olyan új állati betegséget, amelyet a klímaváltozásnak tulajdonít.

A három leggyakoribb új állati betegség a kéknyelv fertőzés, amelyet rovarcsípéssel terjesztett vírus okoz, a Rift Valley-i láz, amelyet ember is elkaphat fertőzött hústól, és a nyugat-nílusi vírus, amely fertőzött madarakról szúnyogcsípéssel állatokra és emberre is átterjedhet.

A felmérés szerint a tagállamok 71 százalékát "rendkívüli mértlékben aggasztja" az állati megbetegedések szaporodásának kilátása.

Az ENSZ klímaváltozási kormányközi munkacsoportja 2007-ben kimondta, hogy a felmelegedés következtében sok betegségterjesztő rovarnak bővülni fog az élőhelye. Ennek emberi közegészségügyi következményei is lesznek, mert olyan országokban is megjelenik majd a malária, a dengue láz, ahol ma még nem fordul elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!