Bükkszentlászló

2020.06.13. 20:00

Félnek és megoldásra várnak

Miskolc költségvetésébe nincs betervezve az az összeg, amelyből helyrehozható Bükkszentlászlón a támfal, amely az emberek biztonságát is garantálja – mutat rá a problémára a Fidesz–KDNP. A polgármestert támogató Velünk a Város frakció szerint lesz pénz.

Nyikes Zita

Fotó: Kozma István

Még 2019 nyarán olyan heves esőzések voltak Miskolc egyik városrészében, Bükkszentlászlón, hogy a természeti csapás következtében több ponton is kritikussá vált a patakmeder és az út állapota. Az akkori Fidesz–­KDNP-s városvezetés vis maior támogatást igényelt, a Belügyminisztérium pedig helyt adott a kérelemnek 2019 decemberében. A támogatáshoz azonban 38 millió forint önrész biztosítása szükséges Miskolc részéről. Ennek előteremtése azonban kérdéses volt, sőt bizonyos városházi források szerint egyáltalán nem volt szó róla, hogy biztosítja a Veres Pál vezette város, ezért vetette fel a témát a Fidesz–KDNP frakciója.

Nincs betervezve

Továbbá a 2020. évre vonatkozó elfogadott költségvetésben sem szerepel a beruházás. Gazdusné Pankucsi Katalin, a Fidesz önkormányzati képviselője pénteken a helyszínen mutatta meg a sajtó képviselőinek azt a patakmeder- és útszakaszt, amely miatt az egyébként is kritikus állapot még rosszabbra fordulhat. A 2,5 kilométer hosszú, a Bükk egyik völgyében elterülő városrészben, Bükkszentlászlón mindenképpen szükség van a beruházásra, mielőtt a kialakult helyzet tragédiához vezet, hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

A témafelvetést indokolta, hogy a munkák elvégzésére a legalkalmasabb időszak a nyár, ezért nem húzódhat a kivitelezés esetlegesen az év második felére, mutatott rá Gazdusné Pankucsi Katalin.

Szivárgott a betonfal

Az Észak is meggyőződött róla, hogy az úgynevezett vízháznál, a Bükkszentlászló végén lévő patakmeder leszakadt, és most már ott tart a helyzet, hogy nem is az út padkáját, hanem az útszakaszt mossa a víz.

Az adott területen a Mivíz és az erdészet gépjárművei munkavégzés miatt mindennap többször is elmennek. A vízmosás miatt a település több pontján a hordalék feltöltötte a patakmedret, a patakfenék magas lett, ennek következtében egy-egy heves eső hatására a patak könnyen ki tud lépni a medréből, valamint több helyen a levegőben lóg a támfal.

Emődiné Csapó Barbara helyi lakos a 2010. évi júniusi esőzések emléke kapcsán elmondta, hogy a hosszan tartó esőzések – amelyek például a betontámfalat is alámosták – miatt a katasztrófavédelem folyamatosan jelen volt Bükkszentlászlón. Több helyitől tudja, hogy el kellett költöztetni őket az ingatlanjaikból, de náluk is a két méter mély betonfalból szivárgott, a völgyszűk településen pedig bokáig hömpölygött a víz.

Gazdusné Pankucsi Katalin – aki akkor még nem volt a terület önkormányzati képviselője – hozzátette: valóban a probléma 2010-ben jelentkezett először, amikor helyreállításokat és helyi javításokat végeztek. A tavalyi helyzet miatt megítélt 90 millió forintos összeg helyi javításokra, patakmedertámfal építésére, úthelyreállításra, mederkotrásra lesz elegendő. A teljes 2,5 kilométeres szakaszon a patakmeder és az út helyreállítása azonban több milliárd forintos tétel.

Városháza helyett a frakció

Szerkesztőségünk megkereste a miskolci városházát a téma kapcsán, de választ az Észak lapzártáig nem kaptunk. Helyette a Veres Pál polgármestert támogató Velünk a Város frakció adott ki közleményt, amelyben azt állítják, hogy a városvezetés a szükséges összeget rendelkezésre bocsátja.

(A borítóképen: Gazdusné Pankucsi Katalin: a helyzet tragédiához vezethet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!