Sport

2015.04.06. 19:47

DVTK vs. Paks - Inkább tojást festettek volna

Az idei ötödik bajnokiján sem tudott nyerni az élvonalbeli diósgyőri labdarúgócsapat.

Az idei ötödik bajnokiján sem tudott nyerni az élvonalbeli diósgyőri labdarúgócsapat.

A labdarúgó NB I 22. fordulójában szombaton este a Diósgyőri VTK gárdája a Paksi FC-t fogadta. Nem váltott ki nagy érdeklődést a piros-fehér szimpatizánsok körében ez a csata, pedig két olyan csapat készülődött a meccsre, amelyik azonos pontszámmal állt a forduló előtt, és a győztes a dobogósok nyomába, a nemzetközi porond felé léphetett. Hazai ultrák ezúttal sem voltak, üresen ásítozott a lelátóhelyi részük, és erősen érződött a hiányuk, a múlt hét szombat délelőtti edzőmeccshez képest, amikor hangulatot hoztak a stadionba. De nem csak az övéké, mert ezúttal szokatlanul kevesen voltak a stadionban (belegondolni is borzalmas, hogy a megálmodott 15 ezer fős új diósgyőri stadionban mennyire lötyögős lenne egy ehhez hasonló létszám – tiszta DVSC-s feeling). Mintha csak megérezte volna a drukkerek jelentős része, hogy nem érdemes kimenni. Igaz, nem minden előzmény nélkül, hiszen a Diósgyőr az idei első négy bajnokiján mindössze két pontot szerzett, és egyelőre nyoma sincs az őszi csapatnak.

A mérkőzés előtt pár perccel derült ki, hogy mégsem Rados kezd a kapuban a DVTK-nál, hanem Antal, ugyanis előbbi a bemelegítés közben megsérült. De a meccs első félidejének első felében, akár Rados, vagy az U9 kapusa is állhatott volna a gólvonalon, hibát biztosan nem követett volna el, mert a csapatok, se egyik, se másik nem lőtt kapura. Az első, kaput eltaláló lövés, a 25. minutában a vendégek részéről érkezett, és ezt követően egyre aktívabb lett a Paks, a 28. percben Balázs már ziccert hibázott. Nem igazán tetszett a hazai közönségnek, ami a DVTK előadott, fütty formájában érkezett a kritika, a félidő végén annyi biztató esemény történt, hogy Griffitsh a léc fölé fejelt, Gosztonyi pedig a 16-oson belül lyukat rúgott...

Fordulás után

A térfélcsere után egy másik Diósgyőrt ismerhettünk meg, de a jobbik arcukat csak 10-15 percig mutatták. Ekkor megtörtént a meccs első kapura lövése hazai oldalról, majd nem sokkal később Griffitsh bombájának hárításához már a paksi kapus bravúrja is kellett. A félidő végi fütty már csak halványodó emlék volt ekkor, a harsány szurkolói buzdítás közepette. Aztán egyszer csak mindennek vége lett, kezdett lemerülni az elem a hazaiakban, az energiaszegény játékukkal szemben a Paks uralta a meccset, és a 70. perctől egyre nagyobb nyomást tettek a DVTK-ra. Mégsem ők, hanem a hazaiak szereztek gót, úgy, hogy egy paksi támadást követő felszabadításnál Ródenbücher nagyot hibázott, amit Grifiths kegyetlenül kihasznált. Nem hervadtak le ettől a vendégek, és pár percre volt csak szükségük az egyenlítéshez. Hogy a gól előtt Könyves hogyan maradhatott olyan üresen a kapuval szemben, 10 méterre, az örök rejtély kategóriába sorolás helyett talán abban keresendő a válasz, ami hetek óta téma: nincs a DVTK védelemnek közepe, illetve ami van, az nem, hogy nem élcsapat szintű, de lehet, hogy az NB I-es nem túl magas nívót sem éri el. De a középpálya sem volt jobb ezen a napon, egyetlen közepesnek mondható produkció sem akadt, így aztán az egál után sem nagyon volt a Diósgyőrnél a labda, a döntetlenért is recegni kellett. De ez sem tartott sokáig, mert Könyves újabb gólt szerzett, négy azaz négy diósgyőri gyűrűjében. Normális forgatókönyv szerint ilyenkor annak kellett volna következnie, hogy a hazai csapat felbillenti a pályát annak érdekében, hogy hátrányát ledolgozza, de itt ilyet nem láttunk. Az erőtlen, ügyetlen DVTK nem találta a labdát, és paksi helyzetekkel ért véget a meccs. Apró füttyek voltak, de a hazai drukkerek többsége csendben bandukolt haza, és talán jobban jártak volna, ha otthon maradnak és készülnek a húsvétra, mert ettől még a tojásfestés is jobb, nagyobb örömet hozó elfoglaltság lett volna.


JEGYZŐKÖNYV

Diósgyőri VTK – Paksi FC

1-2 (0-0)

Diósgyőr, 2673 néző. V.: Iványi (Buzás, Medovarszki).


Diósgyőri VTK: Antal (6) – Okuka (4), Szalai (4), Németh M. (5), Husic (5) – Koman (4), Krstic (4) – Marjanovic (4), Grumic (4), Gosztonyi (4) – Griffiths (5). Vezetőedző: Sivic Tomislav.

Paksi FC: Csernyánszky (6) – Vági (5), Ródenbücher (5), Gévay (6), Báló (6) – Kesztyűs (5) – Haraszti (6), Tamási (5), Bertus (5), Bartha (5) – Balázs (4). Vezetőedző: Csertői Aurél.


Csere: Marjanovic helyett Barczi (4) a 46., Krstic helyett Jenner (4) a 46., Tamási helyett Könyves (7) a 71., Gosztonyi helyett Bacsa (-) a 75., Kesztyűs helyett Hahn (-) a 80., Balázs helyett Kiss T. (-) a 83. percben.

Sárga lap: Gévay a 22., Husic a 23., Németh M. a 32. percben.

Gólszerző: Griffiths (1-0) a 69., Könyves (1-1) a 77., Könyves (1-2) a 84. percben.


Sivic Tomislav: – Volt egy csapat, amelyiknek nagyon kellett a győzelem, és volt egy másik, amelyik tudta, hogyan kell egy ilyen ellen játszani. Az első félidőben próbálkoztunk presszinggel, leállítani az akciókat, nem is voltunk ebben sikertelenek, de amikor pluszt kellett rátenni, 20 méterre a kaputól, ott már nem voltunk veszélyesek. Amikor gólt rúgtunk, azt kértem, hogy azt játsszunk, amit a Paks, hogy legyen nálunk a labda, és hogy próbáljunk kontrázni, de ehelyett kaptunk két gólt. Azt kell mondjam: a Paks jobb csapat, teljesen megérdemelték a győzelmet.

Csertői Aurél: – Szerintem ez egész meccsen jól focizott a csaptunk. Igaz, egyetlen hibánkat kihasználta az ellenfél, de ettől nem estünk össze, utána is futballoztunk. Nem gondoltam, hogy játékban ennyire ellenfelünk fölé növünk, gólokat tudtunk rúgni hátrányból, ez mutatja a csapat mentális erejét.


A gólok története

69. perc: Paksi támadás során a védelem közepéből Szalai vágta ki, hosszan előre a labdát, amelyet a vendég térfél közepén Ródenbücher próbált meg hátra, kapusa felé fejelni. Ez azonban rövid lett, Griffitsh csapott le a labdára, meglódult, és 15 méterről a kapu jobb alsó sarkába bombázott, 1-0.


77. perc: A vendégek nagy nyomása közepette nem tudott felszabadítani a DVTK, a labda Vágihoz került a jobb oldalon, aki Bertussal kényszerítőzött. A visszakapott labdát a védő tovább fejelte középre, ahol Könyves teljesen üresen vehette át, és 10 méterről, senkitől sem zavartatva lőtt a hálóba, 1-1.


84. perc: Báló dajkálta a labdát a bal oldalon, majd a 16-os sarkához közel álló Könyveshez passzolt, aki az átvétel után kinézte magának a bal alsó sarkot, és négy diósgyőri között a kapuba bombázott, 1-2.


Két kérdés, két válasz

A második félidő elején volt egy jó negyedórája a csapatnak, de mi történt utána?

Sivic Tomislav: - Jó kérdés, de nem nekem kellene feltenni. Volt néhány érdekes dolog a második félidőben, ami nem volt idevaló. És nem volt annyi energia, amennyi kellett volna, ennek lett ez az eredménye.

A vereség ellenére látott pozitívumot, olyan játékosteljesítményt, ami megfelelő, elfogadható volt?

Sivic Tomislav: - Nem szoktam félre beszélni, el kell ismerni, hogy ellenfelünk jobban játszott. A Paks megmutatta, hogy kell élvezni a focit, hogy kell járatni a labdát, és amikor kötelező lenne, akkor a játék nem megy nekünk. Az első félidőben volt akarat, mentünk, küzdöttünk, de kikaptunk egy jobb csapattól, a Paks lefutballozott minket. De most is csapat vagyunk, és nem akarom senki a nevét mondani. Nagyon rossz szériában vagyunk, el kell ismerni, jogos a kritika.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!