Sport

2013.07.29. 08:43

Tilos a "megszeppent nyuszi" szerep

Mezőkövesd - Megcsinálták... Ő, a játékosai, no meg a klubnál dolgozók... Feljutott a mezőkövesdi futballcsapat az NB I-be. Véber György – a matyóvárosiak vezetőedzője – ezzel újabb bekezdést kapott a sportalmanachokban, a róla szóló fejezetben.

Mezőkövesd - Megcsinálták... Ő, a játékosai, no meg a klubnál dolgozók... Feljutott a mezőkövesdi futballcsapat az NB I-be. Véber György – a matyóvárosiak vezetőedzője – ezzel újabb bekezdést kapott a sportalmanachokban, a róla szóló fejezetben.

Szombaton megkezdte NB I-es szereplését a Mezőkövesd-Zsóry. A szezonkezdet előtt készített interjút az Észak-Magyarország a csapat vezetőedzőjével,Véber Györggyel.

- Felkészült a nagy menetre?

Véber György: Teljes mértékben készen állok a kihívásra. Azóta, mióta véget ért legutóbbi NB I-es munkám, amióta kikerültem a körforgásból, erre a pillanatra vártam. Nyilvánvaló, hogy amikor Mezőkövesdre jöttem, még nem ez volt a célom, ez inkább csak az előző szezon második felében fogalmazódott meg tisztán bennem. Másodszor vittem fel csapatot az első osztályba, amire azért vagyok különösen büszke, mert nem úgy kerültem élvonalbeli klub kispadjára, hogy odaraktak, vagy menet közben kineveztek.

- Gondolom, a csapat is rendben van, nyugodtan várják a kezdő sípszót...

Véber György: Amit lehetett és kellett, azt elvégeztük a felkészülés során. Kíváncsi vagyok én is arra, hogy mit ér majd az a mennyiségi és minőségi munka, amit az elmúlt hetek alatt beleraktunk... Szerintem minden héten, minden lejátszott meccsel fejlődni fogunk, ezért mondom azt, hogy nem csak a mostani, MTK elleni mérkőzésből kapunk majd visszajelzéseket, hanem folyamatosan a többiből is.

 - Az „újonc” szónak az Ön értelmezésében inkább pozitív, vagy negatív üzenete, tartalma van?

Véber György: Pozitívat nem nagyon tudok... Hátránya van inkább, teszem azt kétes szituációban, egy neves csapattal szemben nem a mi javunkra fognak dönteni, de ez még valamennyire természetes is. Csapat szinten valóban újoncok vagyunk, de a keretünkben ebben a pillanatban alig találni olyan labdarúgót, akinek ne lenne NB I-es tapasztalata, akinek meg nincs, az meg fogja kapni most a lehetőséget... Egyszer, a feljutással már bizonyítottuk, hogy érettek vagyunk a legmagasabb osztályra, aki megszeppent nyuszi lesz a pályán, azt kihívom az oldalvonalhoz, és ott helyben „kinyírom”... Várom azt a pillanatot, amikor átkerülünk arra az oldalra, amikor pozitív kicsengéssel fognak beszélni, rólunk, újoncról...

- Egy pillanatra ragadjunk még le ennél a jelzőnél, már csak azért is, mert azért ha vissza- tekintünk az elmúlt bajnokságokra, az újoncok jobbára jól szerepeltek.

Véber György: Azt szokták mondani, hogy egy feljutó csapatnak az első éve a könnyebb, mert akkor sok minden viszi előre, de a második már jóval nehezebb. Egyelőre azt szeretnénk, ha nem lennének kiesési gondjaink, ha biztosan kivívnák a benn- maradást. Bárcsak már ott tartanánk, hogy a második évről – amit kívánok magunknak – beszélgethetnénk... Nem véletlen, hogy igazoltunk kapusedzőt, Borsod Vilit és pályaedzőt, Szlezák Zolit, mert iszonyú mértékben segítik a munkámat, a munkánkat. Nem mellesleg én is úgy érzem, hogy fejlődtem, ami kell, máshogy nem megy. Hogy például miben? A védekező játék szervezésében, a csapat agresszivitásának fokozásában...


[poll id="424"]


- A bajnokság mellett azért a Magyar Kupában és a Ligakupában is helyt kellene állni, ez is komoly feladat...

Véber György: Pápán, az első évemben megszenvedtem a három frontos harcot, de van rá megoldás, sokat segít az akkori tapasztalat. Szeretnénk itt is ott is maximálisan odatenni magunkat, de nyilván létezik egy egészséges erősorrend. A Magyar Kupa óriási kiugrási lehetőség, a Ligakupában pedig játszhat az, aki a bajnokikon kevesebbet, és ezen alkalmakkor bebizonyíthatja, hogy helye van az NB I-es keretben, számolhatok vele. Van egy kialakult ritmusunk, amiben dolgozunk, komoly fizikai terhelés a hét elején, szóval nagyon résen kell lenni, mert nem kívánunk senkit sem a „padlóra tenni”.

- Személy szerint vár valakitől kiugró teljesítményt?

Véber György: Balajti Ádámtól. Eddig jobbra-balra küldözgették, nem bíztak benne, holott kiváló képességei vannak és ez idáig megfelelően dolgozott. Rajta kívül van még pár fiatal, Bognár, Szalai és Petneházi, akik ebben az évben mutathatják meg magukat, ez a szezon az első kiugrási lehetőségük. Aztán van egy következő csoport, amelyben azok a labdarúgók vannak, akik stabilabb élvonalbeli futballisták akarnak lenni, míg megint mások azért küzdenek, hogy elérjenek egy jelentős NB I-es mérkőzésszámot. Mindezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy mind csapat, mind egyéni szinten adottak a célok.

- Már említette , hogy mi a konkrét elképzelésük, de azért biztos van egy nagyon szemé- lyes, belső álma...

Véber György: Most itt vagyok Kövesden, de vélhetően nem leszek itt harminc év múlva is... Ha jól megy mindannyiunknak, akkor talán rám is felfigyelnek egy nagyobb csapatnál, amellyel majd a magyar bajnoki címért lehet harcolni és kilépünk valamelyik nemzetközi kupasorozatba is... Persze az is lehet, hogy a Mezőkövesd válik ilyen nagy klubbá, de az egy másik szituáció lesz...

- Mennyire érzékeli maga körül, a városban azt a történelmi helyzetet, hogy itt van az NB I, aktív részese lett a település csapata?

Véber György: Sok ember várta ezt a pillanatot, sokan várják a meccseket. Az első három találkozónk idegenbeli lesz, úgyhogy az érzése igazából a negyedik fordulóban fogja magát a várost teljes mértékben megérinteni, átjárni. Akkor avatjuk fel a felújított stadiont is, szóval bennünk is nagyobb lesz várakozás, az egész akkor fog igazából lecsapódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!