Csak teljesítményfokozók nélkül

2024.04.26. 08:00

Testépítő- és fitnesz versenyt tartanak a Miskolci Egyetemen

Kőkemény ellenőrzések várnak június 1-én a Miskolci Egyetem Körcsarnokában megrendezendő M1 Fitness INBA Night of Champions 2024 naturális testépítőire és fitnesz versenyzőire.

Édes Richárd

Köröskényi Enikő

Fotó: Kubik Ákos

Testépítő- és fitnesz versenyt tartanak június 1-én „M1 Fitness INBA Night of Champions 2024" elnevezéssel a Miskolci Egyetem Körcsarnokában,  több kategóriában versenyeznek a naturál testépítők.  Bukovenszki Gábor, a verseny egyik szervezője elmondta, már negyedik alkalommal rendezik meg a körcsarnokban Magyarország legnagyobb naturál testépítő szövetségének nemzetközi versenyét. 

„A megmérettetésre nagyjából 110-120 versenyzőt várunk 25-27 versenykategóriában. Jellemzően hat-hét országból érkeznek a testépítők. A verseny végén minden női és minden férfi kategória győztese közül a bírók abszolút bajnokot választanak, akik 500-500 euró pénzdíjban részesülnek, illetve egyedi, a versenyre készíttetett 60 centiméter nagyságú és 4 kilogramm súlyú szobrot kapnak”.

Az esemény főtámogatója az M1 Fitnesz edzőterem, amely 2020-ban Magyarországon elsőként nyerte el a Best Installation nemzetközi díjat, illetve a Mánia Fitness Kft. – mely európai szinten is több edzőterem berendezésében vett részt – 2020 legjobb edzőterme díját.

Több kategóriában versenyeznek

Köröskényi Enikő társszervező és korábbi versenyző mesélt nekünk a rendezvény részleteiről: „Reggel gyermek fitnesszel kezdünk, illetve a délelőtt folyamán indul a felnőtt testépítő verseny. Például lesz Bikini Mamas kategória. Ebben olyan hölgyek indulhatnak, akik már édesanyák, és gyermeknevelés nehezítő körülményei ellenére is sikeresen felkészülnek egy fitnesz versenyre. A férfi versenyzők Classic Physique Testépítésben összecsapnak. Lesz gyermek fitnesz kategória, mert a szervezők fontosnak tartják az utánpótlásnevelést.

Számos kísérőprogram színesíti a rendezvényt. Tari Ádám, hazánk legnagyobb fitnesz youtubere közönségtalálkozót szervez, és több TikTok influencert hívtak meg az eseményre. Emellett a táplálékkiegészítő cégek kóstolót adnak a termékeikből, így senki sem fog unatkozni a versenyek közben.

Összetartó, családias közösség

Köröskényi Enikő már az INBA szövetség több versenyén indult hazánkban és külföldön, szervezőként azonban most vesz részt először ezekben a feladatokban. Mindig lenyűgözte a színvonalas szervezés, a látványos bemutatók sokasága. És a hasonló gondolkodású naturál testépítők csapata, mert Köröskényi Enikő szerint ez egy nagyon összetartó családias közösség- mondta el hírportálunknak.

Az INBA rövidítés az International Natural Bodybuilding Associationt takarja. A naturál testépítők semmilyen illegális teljesítményfokozó nem használhatnak a felkészülésük során, ezt a szakemberek szigorúan ellenőrzik.
„Csak olyan testépítők indulhatnak, akik teljesítményfokozók nélkül készülnek ezekre a versenyekre. A versenyeken poligráfos hazugságvizsgálatot végeznek, illetve WADA doppingtesztet vizeletvizsgálat formájában. Általában szúrópróbaszerűen ellenőrzik azokat, akiket a bírók hozzájuk küldenek. ”-ismertette a szűrések jelentőségét Köröskényi Enikő. Ha valaki lebukik a teszteken, azonnal eltiltják a versenyzéstől.

Embert próbáló a felkészülés

Köröskényi Enikő szerint az étrend betartása a legnehezebb, mert a keményebb edzésekhez idővel hozzászokik az ember.
A hosszú hónapokon át tartó versenydiéta óriási kihívás mindenki számára: 

„Főleg a legvége, az utolsó egy-két hét, amikor már nagyon alacsony kalórián, akár nulla szénhidráton vannak a versenyzők. Nyilván egyszerűbb, amikor még az ember tényleg fiatal, rá tudja szánni erre az időt és a kellő energiaforrásokat, viszont minden versenyző egész életre szóló élményre tehet szert. A résztvevő személyiségében is sokat fejlődhet, mert sokat ad a kihívás az alázat és a fegyelem terén is. A versenyzést még fontolgatók helyében én mindenképp belevágnék, de ehhez egy kicsit megszállottnak kell lenni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában