Sport

2012.06.10. 17:24

Férfi kézilabda vb-selejtező - Hatgólos előny a visszavágóra

Veszprém, 2012. június 10., vasárnap (MTI) - Hatgólos, 27-21-es győzelmet aratott vasárnap a magyar férfi kézilabda-válogatott a norvégok elleni világbajnoki selejtező első mérkőzésén, Veszprémben.

Veszprém, 2012. június 10., vasárnap (MTI) - Hatgólos, 27-21-es győzelmet aratott vasárnap a magyar férfi kézilabda-válogatott a norvégok elleni világbajnoki selejtező első mérkőzésén, Veszprémben.A csapathoz három év kihagyás után visszatért Nagy László hat gólt szerzett és számos gólpasszt adott, miközben remekül védekezett.

Közel negyedóráig szoros volt az állás, aztán hol elhúztak a magyarok 3-4 góllal, hol felzárkóztak a vendégek. Így ment ez egészen a hajráig, ami hazai szempontból remekül sikerült, s alakult ki a 27-21-es végeredmény.


A kezdés előtt köszöntötték a harminc évvel ezelőtt BEK-et nyert Vasas női és Bp. Honvéd férfi csapatának tagjait.

A bemutatásnál Nagy Lászlót, a Barcelona átlövőjét - aki a védelem tengelyében és támadásban is központi szerepet kapott - ugyanolyan nagy tapssal fogadták, mint társait. A tüdőembóliával kezelt Krivokapic elhagyhatta a veszprémi kórházat, és a helyszínen szurkolt a többieknek. Norvégiából nem érkezett egyetlen drukker sem.

Három Fazekas-védés után két vendéggól következett. Császár a 4. percben szépített, és a folytatásban is az irányító találataival tartotta a lépést a hazai gárda. Amikor aztán Nagy előbb egyenlített (4-4), majd a vezetést is megszerezte (5-4), szinte felrobbant a csarnok. A norvégok keményen védekeztek és bő negyedóráig tartották magukat, amikor is a 18. percre 9-6-ra megugrott a Mocsai-csapat. A 20. percben időkérés után több poszton cserélt a kapitány, de ez nem vált be. A magyarok hét percig nem tudtak gólt szerezni, legalább a vezetés megmaradt Császár kihagyott büntetője ellenére is. A "második magyar sor" 12 perc alatt csak háromszor volt eredményes.

A volt veszprémi Myrhol "beköszönt" a második félidő elején, majd jött az egyenlítés (12-12), a fordítás viszont nem.

Fazekas védéseivel megint tartást adott a csapatnak, és egy őrült 5-1-es rohamot produkáltak a magyarok. Következett egy hullámvölgy, Fazekast pedig Mikler váltotta, aki egy védéssel mutatkozott be, de így is 5-2-vel válaszoltak a skandinávok.

Az 53. percben, 21-19-nél időt kértek a norvégok, ám Vadkerti egy látványos góllal lehűtötte őket. A hajrában teljes extázisban játszott a magyar válogatott, a végeredményt pedig időn túli büntetőből Harsányi állította be. Éppen a lefújáskor alakult ki a legnagyobb különbség a két válogatott között.

A végén szólt a "Szép volt, fiúk" és a közönség nem feledkezett meg Krivokapicról sem, őt is éltették a hálás szurkolók.

A visszavágót jövő szombaton rendezik Oslóban. A párharc győztese vehet részt a 2013-as spanyolországi vb-n.

Jegyzőkönyv

Férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés:

Magyarország-Norvégia 27-21 (12-10)

-----------------------------------

Veszprém Aréna, 5000 néző, v: Geipel, Helbig (németek)

gól: Nagy 6, Császár 6/2, Harsányi 4/2, Gulyás 3, Zubai 2, Lékai 2, Mocsai 1, Perez 1, Vadkerti 1, Schuch 1, illetve Tvedten 6/3, Kjelling 5, Myrhol 3, Samdahl 2, Björnsen 2, Mamelund 2, Rambo 1

Nyilatkozatok

Mocsai Lajos: "Nagyszerűen játszott mindkét csapat. Részben Nagy László megérkezése, részben Perez négyhetes kihagyása, és több sérülés miatt kevésbé voltunk összeszokottak. Szervezett, komoly csapat a norvég, változatlanul keményen kell készülnünk, hogy előnyünkből valamennyit megőrizzünk. Az első 15 percben többet kell nyújtanunk Oslóban, és tanulni kell a hibáinkból. A közönségünk fantasztikus volt. Nem csak Nagy László visszatérése miatt izgultam. A csapatunk integráló, jó morálú, és az átlövő edzésmunkája, hozzáállása példaértékű."

Mikler Roland: "Szerettünk volna minél kevesebb gólt kapni, és minél többet lőni, ez nagyrészt sikerült, de voltak hibáink is. Nagyon várom a visszavágót, és bízom a továbbjutásban."

Robert Hedin, a norvégok szövetségi kapitánya: "Az 52. percig fantasztikus meccs volt, addig egészen jól harcoltunk, ám a hajrában semmi sem sikerült. Ekkor jobbak voltak a magyarok, a kapusuk megbabonázott minket. Remélem, a visszavágón a teljes 60 percig jók leszünk."

- MTI, Spiller István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!