Sport - Foci

2019.03.20. 12:22

Tipp: horvátok és szlovákok (?)

Cigánd - Szénay Péter szerint lehet, hogy a szerencse dönt a csütörtöki Eb-selejtezőn.

Cigánd - Szénay Péter szerint lehet, hogy a szerencse dönt a csütörtöki Eb-selejtezőn.

Elkezdi a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjét a magyar válogatott. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese csütörtökön 20.45-től Nagyszombaton Szlovákiával csap össze az E-csoport 1. fordulójában.

Nem lesz jelen

A meccsről, az esélyekről, a kontinensbajnokságra való kijutásról azt a Szénay Pétert kérdeztük, aki 2016 nyara óta munkálkodik az NB III-as cigándi klubnál. A kassai illetőségű – apai ágon magyar és egyébként mérnök – pro licences vezetőedző egyben a Szlovák Labdarúgó-szövetség (SFZ) alkalmazásában is áll, felel az edzőképzésért, az ottani utánpótlásban az ő iránymutatásai szerint dolgoznak.

– Elég régen találkozott már a két csapat valamelyik selejtezőben, úgyhogy lehetett várni, hogy összekerül a szlovák és a magyar válogatott, azért is, mert a sorsoláskor nem egy kalapban voltak – kezdte az 55 esztendős szakember, akitől ezután azt kérdeztük, hogy ott lesz-e az összecsapáson? – Sajnos, nem leszek ott, mert nagyon sok a munkám, úgy a szlovák szövetségben, mint Cigándon. Jegy rendszeresen el van téve a részemre, de csak nagyon ritkán tudom megnézni a felnőtt válogatottat, utoljára a Spanyolország elleni mérkőzést láttam.

Csapatszellem, mentalitás

Ezután arról érdeklődtünk, meglátása szerint vajon melyik együttes a meccs esélyese és miért.

– A szlovák csapatnál tavaly októberben volt szövetségi kapitány váltás, akkor került a posztjára a cseh Pavel Hapal – nyilatkozta Szénay Péter. – Aki nyilván szeretné megőrizni a szlovák válogatott elfoglalt pozícióját, de ez nem könnyű, mert a mai labdarúgásban nagyon kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Amennyiben Szlovákia tovább akar jutni, akkor győznie kell most, de ha a magyar csapat szintén a továbblépésben gondolkodik – mindkettőben biztos vagyok – akkor minimum egy pontot szereznie kell Nagyszombaton. Ahol lehet, hogy a szerencse, egy ilyen pillanat fog dönteni.

Hogy Szénay Péter szerint mi számíthat majd ezen a kilencven percen?

– Mindkét csapatban van több olyan játékos, aki el tudja dönteni a mérkőzést. Úgy gondolom, hogy egy ilyen meccsen nagyon fontos lesz a csapatszellem, de az is, hogy melyik válogatott áll a mérkőzéshez jobb mentalitással – hangsúlyozta a bodrogköziek munkájának irányítója, aki több száz labdarúgó szakkönyvvel rendelkezik német, angol, szlovák, cseh és magyar nyelven.

Nem érdemes beszélni

Egy szlovák–magyar, magyar–szlovák összecsapás esetén – jobbára szurkolói berkekben – előkerülnek bizonyos sérelmek, bizonyos felhangok, a történelem, úgyhogy akár még nemkívánatos mellékzöngék is kísérhetik a találkozót.

– Úgy látom és érzékelem, hogy Szlovákiában nincs olyan ellenséges hangulat a magyarokkal szemben, de lehet, hogy valamelyik szurkolótábor nem a focimérkőzésre készül, azonban ezekről szerintem nem érdemes beszélni, a meccsel kell foglalkozni – húzta alá Szénay Péter, akinek feltettük azt a kérdést is: hogy látja, melyik két válogatott jut ki az Európa-bajnokságra ebből a csoportból. – Szerintem Horvátország és Szlovákia – jósolt a cigándiak szakvezetője.

Kihasználtuk a lehetőséget, hogy véleményt kérjünk egy közelmúltbeli átigazolással kapcsolatban is: Szénay Péter jól ismeri a szlovák válogatott sztárját, Marek Hamsíkot, aki nemrég az olasz Napoliból Kínába, a Talien Jifangba szerződött.

– Minden profi játékos arra törekszik, amikor a karrierje vége felé jár, hogy kihasználja a lehetőséget arra, hogy pénzügyi értelemben megalapozza a jövőjét – tette hozzá a tréner. – Hamsíkot az utóbbi két olaszországi szezonjában szinte rendszeresen lecserélték a 60. perc környékén, ezért nem lehet csodálkozni a lépésén. Nem lesz neki egyszerű Kínában, de vérbeli profi játékos, gyorsan alkalmazkodik.

ÉM-MI


Névjegy: Szénay Péter

Született: 1963. december 16.

Születési hely: Kassa

Családi állapota: nős (két lánya van)

Edzői pályafutása: 1. FC Kosice (szlovák), VSZ Kosice (szlovák), Lokomotiv Kosice (szlovák), MFK Roznava (szlovák), VTJ Kromeríz (cseh), Szlovákia U15, Szlovákia U17, Cigánd SE.


[related-post post_id="4175958"]

[related-post post_id="4177529"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!