Hirdetés

2024.01.01. 00:01

Hol folyik el a pénzem? – Spóroljon pénzügyi szokásain

20.000 forint évente az SMS-szolgáltatásokért? Rutinszerűen meghosszabbított biztosítások? A mindennapokban észre sem vesszük, pedig havonta akár több 10.000 forint is elfolyik a családi kasszából a nem testreszabott pénzügyi döntéseink hatására.

Átgondolt számlaválasztás – csökkenő költségek

Egy tényleges igényeinkhez igazodó bankszámlával sokat spórolhatunk! Amit barátaink, szüleink, vagy munkatársaink használnak, nem biztos, hogy számunkra is a legjobb. Ma már nem jelent nehézkes ügyintézést egy bankszámlaváltás: a legtöbb szolgáltatónál lehetőség van online számlanyitásra, míg az egyszerűsített bankváltás során akár 13 munkanap alatt válthatunk.

Döntésünk előtt gondoljuk át, hogy

• mikor és mire használjuk bankszámlánkat;

• használunk-e az adott bankszámlához bankkártyát, és ha igen, mire;

• nyilatkoztunk-e az ingyenes készpénzfelvételi igényünkről;

• szükségünk van-e minden kapcsolódó szolgáltatásra;

• tekintsük át ezen szolgáltatások díját – ezt megtehetjük éves díjkimutatásunk alapján!

A számunkra legjobb számlacsomag kiválasztása nem egyszeri feladat. Ezen felül legalább féléves rendszerességgel ajánlott felülvizsgálni a szolgáltatások körét, és aktuális igényeinkhez igazítani a konstrukciót. Az egyes bankok ajánlatai, a kapcsolódó szolgáltatásaik, valamint azok díjai eltérőek lehetnek. A kényelmes és gyors számlaválasztáshoz használjuk az MNB Bankszámlaválasztóját!

Vizsgáljuk felül biztosításainkat is! Váltsunk kedvezőbbre!

Ha egy biztosítási szerződést nem a valós igényeinkhez igazítva kötünk meg, az felesleges kiadáshoz, vagy éppen kellemetlen meglepetéshez vezet egy esetleges káresemény bekövetkeztekor. Mind a Kötelező gépjármű felelősségbiztosításunkat, mind a választható cascó-t javasolt évente felülvizsgálni, és több szolgáltató ajánlatát összehasonlítani.

Gyakran előfordul, hogy akár ugyanannál a szolgáltatónál is kedvezőbb feltételeket érhetünk el, ha korábbi szerződésünk meghosszabbítása helyett azt szabályosan felmondjuk, és „új ügyfélként” új szerződést kötünk.  Ha online kapcsolattartást és elektronikus fizetést vállalunk, gyakran díjkedvezményeket érhetünk el.

A szerződéses feltételek közül a biztosítási díj mértéke mellett a legfontosabb szempont, hogy a biztosítás milyen káreseményekre terjed ki, illetve melyek a biztosító mentesülésének esetei. Pénzügyi Navigátor füzetünkből megismerheti a megfelelő biztosítás kiválasztásának szempontjait.

Nézzük át telekommunikációs előfizetéseinket!

Érdemes átgondolni, hogy valóban kihasználjuk-e vásárolt telekommunikációs szolgáltatásainkat (telefon, kábeltévé, internet). Ha igényeinkhez igazodva összehasonlítjuk a különböző szolgáltatók ajánlatait, a szerződéses időszak/hűségidő lejártával egy váltással akár jelentős összegeket takaríthatunk meg. Nézzünk utána, hogy a családtagok különböző előfizetéseit lehet-e „csomagba” rendezni! Az MNB Háztartásiköltségvetés-kalkulátorával áttekinthetjük, hogy kiadásainak mekkora hányadát jelentik ezek a tételek.

Figyeljünk a „pénznyelőkre”!

Háztartásunk költségvetését sok, szinte láthatatlan tétel is terhelheti. Ezek beazonosításához kattintsunk a Pénz-iránytű Alapítvány Pénznyelők kalkulátorára, mely a kiadások felülvizsgálata mellett fogyasztási szokásaink átgondolásához is segítséget nyújt.

Elérhetőségek:
Cím: 3530 Miskolc Szemere Bertalan u. 2. I. em. 10. (a Szinva Terasz mellett, a “Szemere Palota” épületének emeletén)
Telefon: +36 30-487-3609 (ügyfélfogadási időben!)
E-mail: [email protected] 
Web: www.penzugyifogyaszto.hu, facebook.com/penzugyifogyaszto 

Ügyfélfogadás:
HÉTFŐ: 8:00-14:00
SZERDA:  10:00-16:00
CSÜTÖRTÖK: 8:00-14:00

 

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában