Szabályok

2024.03.25. 22:38

Vitézy Dávid: közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló

Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt rendet tenne a budapesti közösségi járműveken.

MW

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójaként beszélt a Széll Kálmán tér rekonstrukciójának elkezdéséhez szükséges beruházási szerződés aláírásán

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

„Ezzel máris sikerül belenyúlni egy politikai darázsfészekbe. A hajléktalanok kriminalizása Tarlós István erősen vitatott találmánya volt, ehhez térne vissza? Jól értem: a BKK-rendészek lezavarnák a másokat zavaró embereket a villamosról?” – ezt az erősen baloldali véleményt fogalmazta meg a Népszava újságírója a Vitézy Dáviddal készített interjúban. Az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt válaszában egyértelművé tette: amit a lap feltételez, az fog történni, amennyiben győz jú­nius 9-én.

Karácsony Gergely főpolgármester kihívója részletezte: kevés szó esik a közrendről is, holott a közösségi közlekedés járművein egyre gyakrabban alakulnak ki olyan helyzetek, amikor az utasok nem érzik magukat biztonságban, nőket fogdosnak, drogos bandák randalíroznak, messziről bűzlő embereket kell kerülgetni.

– Ki kell mondani, hogy a közösségi közlekedés nem hajléktalanszálló, ez egy közszolgáltatás. Nem azt mondom, hogy a villamosról leszállított hajléktalant bilincsben kell elvinni, segíteni kell nekik, de a szociális ellátórendszer keretei között. A fővárosnak vannak melegedői, esetkocsijai, hajléktalanszállói, a rendészeknek együtt kell működni a szociális szférával.

De akik nem tartják be az utazási szabályokat, azokat ki kell zárni az utazásból.

Ennek ma nagyon sokszor nem szerez érvényt a Budapest Közlekedési Központ (BKK), holott sokakat éppen ez tántorít el a közösségi közlekedéstől. A rendőrségnek nincs erre mindig azonnali kapacitása, a fővárosi rendészet létszáma pedig harmadával csökkent a jelenlegi városvezetés alatt. Nem hiszem, hogy a fővárosiak ne értenének egyet azzal, hogy ezt rendezni kell. Ez Bécsben és Amszterdamban is így van, sőt Londonban külön közlekedési rendőrség is működik – példálózott Vitézy Dávid.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában