Tüntettek

2024.02.22. 22:25

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen demonstráltak a közép- és kelet-európai gazdaszervezetek

Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tiltakoztak csütörtökön forgalomakadályozó demonstrációkkal a négy visegrádi ország, valamint Lettország és Litvánia gazdaszervezetei. A tiltakozásokat a bolgár, a horvát, a román és a szlovén gazdák képviselői is támogatták.

MW

Gazdademonstráció a V4 országok agrárkamarái szervezésében a szlovák-cseh határon

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

 A közép- és kelet-európai gazdáknak kifogásaik vannak az EU Zöld Megállapodása (Green Deal) teljesítésének feltételei, valamint az adómentes mezőgazdasági termékek behozatala ellen Ukrajnából és Dél-Amerikából. 

A cseh gazdák százai traktorokon és más mezőgazdasági gépeken a Szlovákiába, Lengyelországba és Németországba vezető határátkelőkre vonultak, és délelőtt rövid időre teljesen leállították, majd akadályozták a közúti forgalmat. 

A helyi rendezvényeken kívül a cseh, a magyar és a szlovák gazdák képviselői találkozót tartottak a dél-morvaországi Hodonínban, hogy közösen adjanak hangot elégedetlenségüknek. Az agrárkamarák által a cseh-szlovák határátkelőhöz megszervezett tiltakozó nagygyűlésre meghívást kapott Marek Vyborny cseh és Richard Takác szlovák mezőgazdasági miniszter is. 

A rendezvényre érkezett magyar gazdák "Európa ébredj fel!" és "STOP az ukrán gabonának!" feliratú angol nyelvű transzparensekkel, míg a szlovákok sípokkal tiltakoztak 

- írta a CTK hírügynökség. 

"Önmaguk ellenségei lennének a cseh gazdák, ha nem támogatnák a mezőgazdasági területek nagyobb védelmét. Az uniós Zöld Megállapodást azonban úgy kell bevezetni, hogy annak adminisztrálása ne okozzon problémákat a gazdáknak, s ne veszélyeztesse a mezőgazdasági termelés fenntartását" - olvasható abban a közleményben, amelyet a tiltakozásokat megszervező Cseh Agrárkamara és az őt támogató szervezetek adtak ki a tüntetések után. 

Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy

 megérti a gazdák tiltakozását az EU agrárpolitikája ellen.

 "A túlzott adminisztráció és több irreális követelmény engem is zavar" - szögezte le újságírók előtt. Hangsúlyozta, hogy a tiltakozó gazdák nézeteit tolmácsolni fogja a szakminiszterek következő találkozóján Brüsszelben. 

Jan Dolezal, a cseh agrárkamara elnöke azt mondta: a tüntetéseken összesen mintegy háromezer mezőgazdasági gépet vonultattak föl, a tiltakozó gazdák száma pedig országos szinten öt-hatezer volt. A határátkelőknél megtartott akciók mellett gazdák százai vonultak gépeikkel a cseh nagyvárosok utcáira, és ott is akadályozták a forgalmat, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában