Illegális bevándorlás

2024.01.14. 21:30

Azbej Tristan: Magyarország és Európa érdeke is a stabil Száhel-öv!

Magyarország és Európa érdeke is a stabil Száhel-öv! - írta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szombaton Facebook-oldalán a térségben Máthé László Eduárddal, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztossal tett kétnapos látogatásáról.

MW

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára felszólal a Hungary Helps Programról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentésének vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Azbej Tristan Facebook-oldalán megosztotta a miniszteri biztos Niger fővárosából, Niameyből írt aznapi bejegyzését. Máthé László Eduárd a posztban úgy fogalmazott: "Európa biztonsága a Száhel-övezetben kezdődik", a bejegyzéshez feltöltött videoüzenetben pedig kijelentette, hogy "a párbeszédre Nigerrel szükségünk van".

Ugyanis - mint mondta - olyan helyzet áll elő a közelmúltban meghozott döntések miatt, amely közvetve Magyarország, és közvetlenül az Európai Unió biztonságát veszélyezteti.

"Ha nem értjük meg, hogy a szomszédaink szomszédjai miként gondolkodnak, az egész szomszédságunk veszélybe fog kerülni, ezért muszáj egy párbeszédet kezdenünk a nigeri kormányzattal" 

- hangsúlyozta Máthé László Eduárd.

A miniszteri biztos egy másik közösségi platformon, az X-en (korábban Twitter) a nigeri látogatásról angol nyelvű bejegyzésében szombaton azt közölte: 

Magyarország képviseletében újraindította a Száhel-övezeten keresztüli illegális migrációra és a terrorfenyegetésre összpontosító tárgyalásokat Niger külügyminiszterével.

A látogatás második napjáról Máthé László Eduárd Csád fővárosából, N'Djamenából, szintén angol nyelven bejelentkezve vasárnap arról beszélt: találkoztak az ország külügyminiszterével, és folytatják a munkát csádi barátaikkal. Reményeit fejezte ki, hogy hamarosan Budapesten is fogadhatják a csádi külügyminisztert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában