Közlemény

2023.12.15. 12:23

A Mediaworks kilép a Magyar Lapkiadók Egyesületéből

Megszünteti tagságát a Mediaworks a Magyar Lapkiadók Egyesületében, és ezzel egyidejűleg visszahívja tisztségviselőit is a szervezet vezető testületeiből – közölte Kálmán Erika elnök-vezérigazgató a pénteki kilépési nyilatkozatában.

MW

Kilépéssel megszünteti a Magyar Lapkiadók Egyesületében (MLE) fennálló tagsági viszonyát a Mediaworks Hungary Zrt. – olvasható a vállalat elnök-vezérigazgatójának a Magyar Nemzet által ismertetett hivatalos nyilatkozatában. 

Kálmán Erika a pénteki kilépéssel egyidejűleg visszahívja az MLE elnökségébe és felügyelőbizottságába delegált tisztségviselőket is.

A Mediaworks lépésének előzménye, hogy az MLE december 13-án hosszú közleményt tett közzé honlapján, amelyben sok más mellett az szerepel, hogy a szuverenitásvédelmi törvény az egyesület szerint szembe megy az alaptörvény szellemével és alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse a szerkesztőségek, újságírók munkáját.

A szervezet elnöke és főtitkára az egyesület nevében az államfőhöz fordult, arra szólítva fel Novák Katalint, hogy ne írja alá a parlament által megszavazott jogszabályt. 

A Mediaworks ezt követően még szerda este közleményben határolódott el az egyesület nevében tett állításoktól. Az MLE elnökének és főtitkárának akciójára számos médiaszerkesztőség is reagált. A Magyar Demokrata hetilap kiadója, az Artamondo Kft. például közleményben tudatta, hogy elfogadhatatlannak tartja az eljárást, és az állásfoglalás nyilvános visszavonását követelte. A Képmás Magazin szintén megdöbbenésének adott hangot, követelve az egyeztetés nélkül kialakított szöveg visszavonását. A Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. vezetője, Demeter Szilárd is bejelentette, hogy a PKÜ azonnali hatállyal kilép az egyesületből. Hasonlóan cselekedett az Index.hu is, amely rögzítette: immár második alkalommal fordul elő, hogy az MLE vezetése megkerülte tagságát az állásfoglalások kiadásakor, ezért az Index a tagságát nem hosszabbítja meg.

Az eseményekre reagált Boros Bánk Levente, a Médiapiac kiadóvezetője, aki szintén megerősítette, hogy kilépnek szakmai szervezetből. Ennek oka, hogy bár az MLE elnöke és elnöksége a tagkiadók felháborodásával és tiltakozásával tisztában van, azonban az egyesület nevében jegyzett állásfoglalását mégis fenntartja – olvasható közleményükben.

A további részletekről ITT tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában