Szélsőbaloldali álláspont

2023.11.20. 12:40

Gyurcsány főideológusa beleszállt a nyugdíjasokba

Fleck Zoltán jogszociológus, a DK elnökének egyik főideológusa fél évvel ezelőtt keményen beleszállt azokba az akadémikus kollégáiba, akik „nyugdíj előtt állnak vagy már nyugdíjasok”, és ahelyett, hogy szabadon véleményt formálnának, „alamizsnáért vagy a nyugalomért” inkább „meghunyászkodnak” – derül ki a Tűzfalcsoport legújabb bejegyzéséből.

MW

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A bejegyzés szerint Fleck a napokban is adott interjút az egyik baloldali sajtóorgánumnak, amelyben már lényegesen messzebb ment, 

lényegében a nyugdíjasok választójogának létjogosultságát kérdőjelezte meg, mondván, ennek a korosztálynak már nincs annyi ideje az életben, mint a fiatalabb korosztálynak, így pedig nem reagál olyan minőségben a jövőbeli feszültségekre, mint az utána következő generációk. 

Éppen ezért - Fleck szerint - még a lehetőségét sem kellene megadni a nyugdíjas honfitársainknak, hogy a távoli jövőt érintő ügyeket érdemben befolyásolhassák: „miért a nyugdíjasokra bízzuk a 30 év múlva bekövetkező katasztrófát?”- teszi fel a kérdést a jogi egyetem tanára.

Az ellenzék főjogásza

Fleck még a 2022-es választások során beszélt arról a szélsőbaldi HVG-nek, hogy egy 8–9 fős testület alkotja azt a közjogi szakértői csapatot, amely a kormányváltásra készülő ellenzék alkotmányos módosításait dolgozza ki. Ennek vezetője a jogász-szociológus, akit Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelölt kért fel a pozícióra, de Fleck szerint Márki-Zay „sem az összetételébe, sem a munka tartalmi részébe nem szól bele, sőt az ellenzéki pártok sem küldenek a bizottságba senkit”.

A baloldal nyugdíjasellenessége 2010 után új lendületet vett

2008-ban a Gyurcsány-kormány több tekintetben is módosította az új nyugdíjak megállapításának módját, és a módosítások egyenlegeként az ettől kezdve nyugdíjba vonulók kezdő nyugdíját 8 százalékkal alacsonyabb összegben állapították meg, mint a korábbi szabályok szerint. A nyugdíjasok helyzetét tovább nehezítették 2009-ben, amikor eltörölték a 13. havi nyugdíjat. A balliberális kormányzás hibái miatt az időskorúak bevételei jelentős csökkenést szenvedtek el 2010 előtt, hiszen a 13. havi nyugdíj megszüntetése mellett 2002–2010 között összesen 51,8 százalék volt az infláció. 2009-ben megemelték a nyugdíjkorhatárt, 2013 és 2022 között fokozatosan 62-ről 65 évre. Gyurcsány Ferenc azt ígérte, hogy majd akkor fizetnek nyugdíjprémiumot, ha a gazdaság teljesítménye ezt lehetővé teszi. Ennek feltételeként a 3,5 százalékos gazdasági növekedést jelölték meg. A csőd szélére sodort gazdaság miatt ennek nem volt realitása.

A Tűzfalcsoport teljes bejegyzése ITT érhető el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában