Ukrán válság

2023.10.21. 08:59

Zelenszkij hajlandó lenne a béketárgyalásra a dán külügyminiszter szerint

605. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kész lenne egy ponton túl a béketárgyalásokra a dán külügyminiszter szerint

Forrás: MTI

Fotó: Olivier Matthys

Több halottjuk és sebesültjük van az orosz légi- és tüzérségi támadásoknak

Legalább három civil életét vesztette és többen megsebesültek az ukrán hatóságok szerint az elmúlt 24 órában a kelet- és dél-ukrajnai területeket ért orosz légi és tüzérségi támadásokban.

A Dnyipropetrovszki területen fekvő Nyikopolban egy férfi életét vesztette az orosz tüzérségi belövésekben – közölte Szerhij Liszak kormányzó.

Az ugyancsak Dnyipropetrovszk területi Krivij Rihben péntek este egy 60 éves férfi vesztette életét, amikor orosz rakéta csapódott egy ipari létesítménybe – közölte Olekszandr Vilkul polgármester Telegram-bejegyzésében. A férfi 57 éves felesége súlyosan megsebesült egy gránátszilánktól, őt kórházba szállították.

Mentőalakulatok tagjai egy orosz légitámadásban megsérült lakóháznál a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában 2023. október 18-án
Fotó: Katerina Klocsko / Forrás: MTI/EPA

Krivij Rih ipari övezetét az éjszaka folyamán egy második orosz támadás is érte: a becsapódó rakéták és drónok tüzet okoztak, amelyet csak szombat reggelre sikerült eloltani. Emberéletben nem esett kár, de ukrán jelentés szerint a tűz „fontos infrastruktúrát” tett tönkre.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője később azt közölte, hogy az orosz erők lerombolták az ukrán hadsereg egyik üzemanyag- és lőszerraktárát a Krivij Rih-i repülőtér szomszédságában.

A kelet-ukrajnai Harkivi és Donyecki területen is többen megsérültek az orosz tüzérségi támadások következtében. Az oroszok ismét lőtték az október közepe óta heves harcok sújtotta Avgyijivkát is. 

A dél-ukrajnai Herszoni területen egy civil meghalt és egy másik megsérült az orosz csapatok „tömeges ágyúzásában” – közölte Olekszandr Prokugyin kormányzó szombaton. 

Az oroszok aknavetőket, tüzérséget, páncélosokat, drónokat és rakéta-sorozatvetőket is bevetettek

– írta a kormányzó a Telegramon.

Pénzzel bírná távozásra az ukrán menekülteket Norvégia

Olyan programot vezetett be a Norvég kormány, amelynek célja, hogy az országban élő több mint 51 ezer ukrán menekült közül minél többet rávegyen a hazatérésre – adta hírül a Mandiner.

A királyságot elhagyni szándékozó ukrán állampolgároknak közel 18 ezer norvég koronányi támogatást (573 ezer forint) ajánlottak fel.

Herszon megyéből evakuált lakosok érkeznek a Krím északi részén fekvő Dzsankojba 2022. október 21-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

A program, amelynek részletei a miniszteri kabinet Utlendingsdirektoratet (UDI) honlapján jelentek meg, 17 500 norvég koronát ígér azoknak a személyeknek, akiknek „komoly humanitárius megfontolások alapján kollektív védelmet vagy tartózkodási engedélyt adtak”, és akik úgy döntenek, hogy hazatérnek.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Orosz sajtó: a dán külügyminiszter orosz trolloknak kotyogta el, hogy Zelenszkij hajlandó lenne a béketárgyalásra 

Elárulta azt is, ha Ukrajna uniós taggá válna, annak „óriási következményei” lennének. 

Lars Loekke Rasmussen dán külügyminiszter úgy véli, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök bele fog egyezni a béketárgyalásokba Oroszországgal

 – ezt a nézetét Vovan (Vlagyimir Kuznyecov) és Lexus (Alekszej Sztoljarov) orosz tréfamesterekkel folytatott telefonbeszélgetésben jelentette ki, akik magas rangú afrikai tisztviselőknek adták ki magukat, amikor kapcsolatba léptek a dán diplomatával, és a hívásról készült felvételt közzétették Telegram-csatornájukon, olvasható a Tass orosz állami hírügynökség oldalán.

Úgy vélem, hogy egy bizonyos ponton az ukrán elnök kiigazítja a helyzetet, és kijelenti, hogy eljött az idő a tárgyalások megkezdésére

– mondta. 

Egykori Azov-parancsnok: Ha így megy tovább, meg fognak törni minket 

Az oroszok erősségét abban látja a volt parancsnok, hogy „képesek saját fegyvereket gyártani, nem függnek más országok támogatásától”. 
Az ukrán fegyveres erőknek nem sikerült „rövid háborút” vívniuk Oroszország ellen. Ennek oka az orosz hadsereg számos erőssége, mondta Andrij Bileckij, a 3. rohamdandár parancsnoka, az Azov egykori vezetője az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában, melyet az Index szemlézett.

Az oroszok erősségét abban látja, hogy „képesek saját fegyvereket gyártani, nem függnek más országok támogatásától”.

Vajon mi 50–100 darab F–16-ossal képesek leszünk-e felérni az orosz légierő csoportjához? Nem fogunk. Képesek leszünk-e valaha is egyenlővé válni a lövegek számában? Páncélozott járművek tekintetében? Valószínűleg nem leszünk képesek rá

– mondta Bileckij. Az orosz hadsereg fő problémáját a rosszul kiképzett szárazföldi csapatokban látja, valamint úgy látja, hogy az oroszoknak a kommunikációval és a műszaki hírszerzéssel is gondjaik vannak.

Hiába a szankciók, az oroszok képesek a csúcsfegyver legyártására 

A hírszerzés négy pontban foglalta össze meglátásait az orosz Kinzsal ballisztikus rakéták gyártásával és telepítésével kapcsolatban. Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közzétette X-en az orosz-ukrán háborúval foglalkozó napi jelentését. Ezúttal az orosz Kinzsal ballisztikus rakéták gyártásával és telepítésével foglalkoztak.

A hírszerzés négy pontban foglalta össze meglátásait az orosz Kinzsal ballisztikus rakéták gyártásával és telepítésével kapcsolatban:

2023. október 18-án Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy a Fekete-tenger keleti medencéje fölött Mig-31 elfogó vadászgépek fognak járőrözni, melyeket Kh-47M2 Kinzsal levegőből indítható ballisztikus rakétákkal fognak felszerelni.

Putyin döntését a Földközi-tenger keleti részén megjelent amerikai hadihajók által jelentett fenyegetéssel igazolta. Moszkva valószínűleg ezeket a hajókat akarja sakkban tartani az elméletileg 2 ezer kilométeres hatótávolságú fegyverrel. A lépés illeszkedik a belföldre irányuló orosz propagandakampánnyal, melynek értelmében az Egyesült Államok az agresszor, akitől Oroszországnak meg kell védenie saját területeit.

Azzal, hogy kifejezetten kiemelte a Kinzsal-t, Putyin valószínűleg azt akarta üzenni a Nyugatnak, hogy

Oroszország a jelenleg is zajló orosz-ukrán háborútól, valamint a nyugati szankcióktól függetlenül továbbra is képes modern fegyverek gyártására.

A Fehér Ház szerint majdnem elfogytak az Ukrajnának megállapított amerikai források 

Most az USA-nak nincs új pénze Ukrajnának, és a korábban elfogadott pénzeszközök csak rövid távon lesznek elegendőek. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója figyelmeztetett: az amerikai kongresszus által elfogadott, Kijev megsegítésére szánt pénzeszközök már majdnem elfogytak – szúrta ki a ria.hu-n a Mandiner.

A kongresszus által korábban elfogadott pénzeszközök lassan elfogynak, és szükségünk van a kongresszus intézkedéseire, hogy biztosan reagálhassunk Ukrajna szükségleteire

 – mondta a Fehér Ház szóvivője.
Joe Biden amerikai elnök arra kérte a kongresszust, hogy egyezzen meg egy példátlan, mintegy 105 milliárd dolláros segélycsomagról Izrael és Ukrajna számára.

A képviselőház azonban nem tudja majd megvizsgálni, mert még nem választott házelnököt a lemondott Kevin McCarthy helyére. A kérést az alsóház ideiglenes vezetőjének, Patrick McGenery-nek címezték, de ő nem rendelkezik elegendő hatáskörrel.

Biden korábbi, a kongresszushoz intézett kérése, hogy 24 milliárdos támogatást nyújtson Ukrajnának, majdnem leállást okozott,

miután a republikánus kongresszusi képviselők nem voltak hajlandóak jóváhagyni a Kijevnek szánt forrásokat tartalmazó költségvetést.

ORFK: több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából pénteken 

Az ukrán-magyar határszakaszon 6154-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5527-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. 
A beléptetettek közül a rendőrség 62 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában