Illegális bevándorlás

2023.08.10. 21:55

Miniszteri biztos: ha a Száhel-övezetben átszakad a migrációs gát, az végzetes lehet Európára

Ha az afrikai Száhel-övezetben átszakad a migrációs gát, az végzetes lehet Európára - nyilatkozta a Mandiner című lap csütörtöki online kiadásában a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos.

MW

Illusztráció; fekete-afrikai migránsok tábora a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tuniszi irodája elõtt 2023. július 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Meszara

Máthé László Eduárd a nigeri krízis kapcsán készült interjúban úgy fogalmazott: fontos, hogy a bajt ott kezeljük, ahol van, és ne engedjük, hogy ránk szakadjon egy végeláthatatlan afrikai migráció. Ezt pedig a magyar kormány ismerte fel az elsők között Európában.

A magyar kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a Száhel-övezet az európai kontinens külső biztonsági védvonala. Ha ez megszűnik, akkor afrikai migránsok újabb tízmilliói áramolhatnak Európa felé. Ezért Magyarország, a 2024-es soros európai uniós elnöksége alatt kiemelt figyelmet fordít majd a Száhel-övezet országaira 

- hangsúlyozta.

Mint elmondta: hagyományos értelemben a Száhel-övezet, ami a Szaharától délre eső földrajzi öv öt országát öleli fel: Mauritánia, Mali, Burkina Faso, Niger, illetve Csád, ami több mint 90 millió lakost jelent.

A térségben egyaránt jellemző a nomád és a letelepedett népek jelenléte, illetve az övezetben nagyon sokféle etnikum él. Ezek az ellentétek pedig mindenképpen gyújtópontjai a folyamatos feszültségnek - magyarázta.

A miniszteri biztos szerint tudni kell azt is a térségről, hogy a jelenlévő természeti erőforrások ellenére rendkívül szegény. Korábban, éppen emiatt volt gyér a népesség egészen a XX. századig, amikor egy óriási demográfiai fordulat következett be. Csádnak például, a becslések szerint jelenleg 25 milliós a lakossága, miközben az 1960-as években alig hárommillióan lakták az országot. Ez a tendencia jellemző az összes térségbeli országra, vagyis óriási népességrobbanás zajlik - tette hozzá.

Ugyanakkor ezek az országok a klímaváltozásnak is rendkívüli módon ki vannak téve, és valamennyi állam behozatalra szorul az alapvető árucikkekből, például az élelmiszerből. Az egyre csak növekvő népességgel ez a probléma egyre inkább fokozódik, ami miatt tovább nő a migrációs nyomás - fogalmazott.

Kiemelte: éppen ezt ismerte fel a magyar kormány, amikor a térség megsegítése mellett döntött. Példaként említette, hogy néhány héttel ezelőtt járt egy kormányzati delegáció Csádban, ahol a csádi-szudáni határon most kialakuló menekültválság lehetséges következményeit mérték fel. Ugyanis a súlyosbodó szudáni polgárháború humanitárius következményei nagyon komoly kihatással lehetnek Magyarország és az egész európai kontinens biztonságára.

A magyar kormány felismerte azt, hogy a szomszédom szomszédjának a sorsa igenis fontos, vagyis, az Európai Unió szomszédságát, az észak-afrikai országokat érintő problémák előbb vagy utóbb az Európai Unió problémái lehetnek 

- fogalmazott.

Vagyis ha a Száhel-övezet destabilizálódik, akkor tovább fokozódik az éhínség, egyre többen indulnak útnak, és az így kialakult migrációs hullám  átterjed Európára is - fűzte hozzá.

A magyar kormány a legelsők között ismerte fel: nem szabad hagyni, hogy a destabilizációs folyamatok tovább dagadjanak, mert annak komoly következményei lesznek Európára. Ezért nemrég intenzív kapcsolatépítést indított el két száheli ország, Niger és az említett Csád irányába.

Hozzátette: Nigerben egyébként a mostani puccs során letartóztatott elnök személyesen fogadta Azbej Tristan államtitkárt és a magyar delegációt.

"Ezen országok kormányaival partnerséget keresünk, hogy a közös érdekeinket először meg tudjuk állapítani, és utána ezen célok mentén közös tevékenységeket indítsunk el. Ez azt jelenti, hogy ott, ahol erre szükség van, a magyar kormány a lehetőségei szerint humanitárius tevékenységet folytatott és folytat majd a jövőben is. Ahol lehetőség van erre, ott gazdasági, oktatási fejlesztési tevékenységet fogunk végezni és fejlesztési erőforrásokat fogunk allokálni, hogy a térség megtartó erejét javítsuk, gazdaságilag stabilizáljuk, és ezáltal védjük Európát. Ennek a komplex, átfogó megközelítésnek alapvetően az a célja, hogy próbáljuk meg a stabilitást megőrizni ezekben az országokban pontosan az olyan helyzetek elkerülése végett, mint amit most a nigeri puccs esetében látunk" - fogalmazott Máthé László Eduárd.

Arról is beszámolt: 

Magyarország már régóta igyekszik minden fórumon felhívni a figyelmet a veszélyre. Nem csoda, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elsők között reagált a nigeri puccsra. 

Közlése szerint Magyarország nagyon pozitív reakciókat kap a nyugati partnereitől, akik szerint a magyar egy olyan hozzáállás, amit nem minden esetben tapasztalnak más európai szereplőktől, vagyis hogy jó úton haladunk - mondta Máthé László Eduárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában