Költségvetés

2023.07.08. 17:00

Jövőre több mint 3300 milliárd forint jut családtámogatásokra

A gyermekes családok védelmét a háborús időkben is kiemelten fontosnak tartja a kormány, ezért a 2024-es költségvetésben a háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére is 3307 milliárd forintot biztosít családtámogatásokra, közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán – írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hornung Ágnes azt írta, az ország vezetése 2010 óta a családbarát kormányzás mellett kötelezte el magát, ezt támasztja alá a jövő évi büdzsé is, amely három és félszer magasabb a 2010-esnél.

Jövőre 1300 milliárd forintra emelik a pénzbeli ellátásokra – például az anyasági támogatásra, a GYED-re, a CSED-re, a GYET-re, a GYES-re, a GYOD-ra, a családi pótlékra – rendelkezésre álló összeget, ez több mint 10 százalékos növekedés ehhez az évhez képest

– ismertette az államtitkár.

A részletekről azt írta, jövőre a CSED-re fordítandó forrás 12 százalékkal, mintegy 18 milliárd forinttal lesz magasabb, a GYED-re 14 százalékos növekedéssel 49 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, az emelt összegű Babaváró támogatásra – amelyet a 30 év alatti nők mellett jövőre továbbra is igényelhetnek, valamint a 30 és 40 év közötti nők is, ha igazolják várandósságukat – 27 százalékkal, 49 milliárd forinttal magasabb összeget szánnak jövőre.

A pénteken elfogadott költségvetés értelmében a fiatalok 2024-ben továbbra is élhetnek a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentességével, az édesanyák gyermek születése vagy örökbefogadása esetén 30 éves korukig adómentesek maradnak, továbbá az első sikeres nyelvvizsgadíj, a KRESZ-tanfolyamdíj és -vizsgadíj megtérítését is biztosítja a kormány jövőre – közölte az államtitkár.

Hozzátette, a családi adókedvezményre, a négy vagy több gyermekes édesanyák, a 25 év alatti fiatalok és a 30 éves korukig gyermeket vállaló nők személyi jövedelemadó-mentességére 2023-hoz képest 31 milliárd forinttal magasabb összeg, összesen 606 milliárd forintot fordítanak – tette hozzá.    

Hornung Ágnes kitért arra is, hogy a család és a magánélet közötti minőségi kapcsolat biztosítása érdekében a bölcsődei ellátás férőhely-bővülésével párhuzamosan folyamatosan emelkedik az ellátórendszer működtetését biztosító támogatások összege; a 2010-es összeghez képest már több mint hét és félszer akkora összeg áll majd rendelkezésre jövőre.

A költségvetés a családok védelmére, a biztonságra és kiszámíthatóságra épül. A kormány az elmúlt 13 évben több mint harmincra növelte a családtámogatási elemek számát, és továbbra is határozottan kiáll azok megtartása és megújítása mellett annak érdekében, hogy a családoknak a leghatékonyabb segítséget nyújtsa – hangoztatta az államtitkár.

Kiemelte, a gyermekes családok védelme a mostani háborús időkben is kiemelten fontos a kormánynak, és a családtámogatásokra fordított kiadások megtartását tekinti az egyik legfontosabb célnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában