Nagyvilág

2016.02.09. 21:19

Zikaláz - A FAO készen áll a nemzetközi beavatkozásra a Zika-vírus ellen

Budapest - A FAO, mint az állategészségügyért és növényvédelemért felelős ENSZ-szervezet, támogatást nyújthat az emberi és környezeti szempontokat is figyelembe vevő célzott intézkedésekhez a Zika-vírus ellen - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kedden.

Budapest - A FAO, mint az állategészségügyért és növényvédelemért felelős ENSZ-szervezet, támogatást nyújthat az emberi és környezeti szempontokat is figyelembe vevő célzott intézkedésekhez a Zika-vírus ellen - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kedden.

A közleményben hangsúlyozzák: valószínű, hogy a közeljövőben ugrásszerűen megnő a rovarirtók használata a vizes élőhelyek közelében, miközben a pangó vizek, vagyis a Zika-vírust is terjesztő szúnyogok szaporodási helyének megszüntetése hatásosabb és egyszerűbb megoldást jelentene.

Ha mégis elkerülhetetlen a növényvédő szerek használata, a FAO fontosnak tartja, hogy az emberi egészséget és az élelmiszereket ne veszélyeztessék ezzel. A szervezet ezért az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködésben ajánlásokat dolgozott ki a növényvédő szerek megfelelő alkalmazásáról - közölték.

A közlemény szerint segíthet a korai előrejelzés és az időbeni felkészülés; egyebek mellett az időjárási minták nyomon követése révén a FAO képes lehet elemezni az Aedes szúnyogok mozgását, akár előre is jelezni előfordulási helyüket. A Zika-vírus az emberre jellemzően az Aedes szúnyog csípése révén terjed.

A Zika-vírus terjedésének megállítására egy lehetséges hosszabb távú megoldást jelenthet a steril rovar technológia, amit a FAO Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel közös egysége fejlesztett ki. Sikeres kísérletek történtek már a betegségeket terjesztő szúnyogok ellen, és jelenleg is folynak jó eredményekkel kecsegtető programok.

"Fennáll a veszély, hogy az áldozatok száma a helyzet fokozódásával jelentősen nő, ezért össze kell fogni, hogy a helyzetet ellenőrzés alá vonjuk" - hívja fel a figyelmet közleményében a FAO.

A vírus Afrikából származik, az amerikai kontinensen a zikaláz 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták, de már több európai országban is azonosították emberi szervezetben a vírust.

A zikavírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza. Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél.

A WHO becslései szerint az idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!