Nagyvilág

2015.07.21. 21:55

John Kasich ohiói kormányzó is versenybe szállt a republikánus elnökjelöltségért

Washington, 2015. július 21., kedd (MTI) - Versenybe szállt az amerikai Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségéért kedden John Kasich ohiói kormányzó is.

Washington, 2015. július 21., kedd (MTI) - Versenybe szállt az amerikai Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségéért kedden John Kasich ohiói kormányzó is.

A 63 éves Kasich a republikánus tábor 16. jelentősebb politikusa, aki bekapcsolódott a Fehér Házért folytatott küzdelembe. Az újraválasztott kormányzó támogatottsága országos szinten alacsony - a pártján belül mindössze 1 százalék szavazna rá és 42 százaléknak fogalma sincs, hogy kicsoda -, de Ohio "billegő" állam, amelynek meghatározó szerepe van az elnökválasztás kimenetelére.

John Kasich 2000-ben rövid ideig részese volt már a republikánus előválasztási küzdelemnek, miután 1997-ben, a képviselőház költségvetési bizottságának elnökeként fontos szerepe volt a szövetségi büdzsé egyensúlyba hozásában. Azóta csaknem egy évtizeden át egy befektetési cég vezetője volt és több mint négy év óta áll Ohio élén, ahol a megörökölt súlyos hiányból 2 milliárd dolláros költségvetési többletet sikerült faragnia. Ugyanakkor támogatta az egészségbiztosításnak a legszegényebb rétegekre való kiterjesztését, amivel pártján belül a kisebbséghez tartozik.

A nem éppen konfliktuskerülő stílusáról ismertté vált politikust már 26 évesen megválasztották állami szenátornak Ohióban, amivel minden korábbi korrekordot megdöntött, négy évvel később pedig már a szövetségi alsóház képviselője volt. Kasich katolikus vallású, horvát-cseh származásúnak vallja magát, de az AP hírügynökség szerint az egyik nagyszülője magyar volt.

A kormányzó számára komoly feladat lesz, hogy bekerüljön a republikánus elnökjelölt-aspiránsok első, Clevelandben megrendezendő televíziós vitájára, ahová csak a 10 legnagyobb támogatottságú induló kap majd meghívást.

A The Washington Post (WP) és az ABC News legfrissebb közvélemény-kutatás a szerint a republikánus elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját Donald Trump üzletember vezeti 24 százalékkal. Trump a közelmúltban egyebek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kerítést ígért az amerikai-mexikói határra, amelyet Mexikóval fizettetne meg, s hogy kétségbe vonta John McCain szenátor, volt republikánus elnökjelölt háborús hősi mivoltát. A milliárdos támogatottsága május vége óta a hatszorosára nőtt.

A felmérés szerint Scott Walker wisconsini kormányzó tábora 13, Jeb Bush volt floridai kormányzóé pedig 12 százalékon áll. Az őket követő hét aspiráns, Mike Huckabee, Marco Rubio, Ben Carson, Rand Paul, Ted Cruz, Rick Perry és Chris Christie támogatottsága 8 és 3 százalék között mozog. Kasich, Bobby Jindal, George Pataki, Rick Santorum, Carly Fiorina és Lindsey Graham pártolóinak száma nem éri el a 2 százalékot a republikánus és republikánusokkal rokonszenvező független szavazók között.

A CNN felmérése szerint Trump 17, Bush 14, Walker pedig 10 százalékon áll. Az WP és az ABC kutatásából kiderült, hogy a demokraták között Hillary Clinton fölényesen, 68 százalékkal vezet, az őt követő Bernie Sanders független szenátor támogatottsága csak 16 százalékos. Az ugyancsak versenybe szállt Jim Webb 5, Martin O Malley 2, Lincoln Chafee pedig 1 százalékon áll.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!