Nagyvilág

2013.06.15. 15:03

Cseh rendőrségi akció - Az ODS vezetése kiállt Necas mellett

Prága, 2013. június 15., szombat (MTI) - Kiállt Petr Necas cseh miniszterelnök mellett a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végrehajtó bizottsága.

Prága, 2013. június 15., szombat (MTI) - Kiállt Petr Necas cseh miniszterelnök mellett a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végrehajtó bizottsága.

"Az ODS szélesebb vezetése támogatásáról biztosította a miniszterelnököt és pártelnököt" - közölte Miroslava Nemcová, a párt alelnöke a szombatra virradóra véget érő ülés után.

A polgári demokraták szélesebb vezetősége azután döntött így, miután a rendőrség csütörtökön őrizetbe vette Jana Nagyovát, a miniszterelnök kabinetfőnökét, s közölte, hogy hivatali hatalmával való visszaélés és korrupció gyanúja miatt büntetőeljárást indítanak ellene. Az ellenzék az ügy miatt Necas lemondását követeli.

A kormányfő szerint a szavazás arról, hogy támogassák-e vagy sem, nagyjából 2:1 volt az ő javára, amit jó eredménynek tart. Természetesnek tartja, hogy egy ilyen ügyben megoszlanak a vélemények, s a pártvezetés egy része ellene voksolt.

"Az eredményt nagyon tisztes támogatásnak tartom" - mondta Necas újságíróknak. Kiszivárgott információk szerint az ülésen elsősorban a párt regionális vezetői követelték Necas lemondását.

A rendőrség azon közlését, hogy kabinetfőnöke megfigyeltette a feleségét és a miniszterelnöki hivatal két alkalmazottját, nem volt hajlandó kommentálni. Újságíróknak mindössze annyit mondott, hogy ez az ügy "bizarr dolog".

A miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy valószínűleg megválik őrizetbe vett munkatársaitól, beleértve Nagyovát is. "Valószínűleg úgy oldjuk meg ezt a problémát, ahogy ez szokás" - jegyezte meg.

Az ODS koalíciós partnere, a TOP 09 párt vezetősége már pénteken kinyilvánította, hogy támogatja Necast. Ugyanakkor felszólították a kormányfőt, hogy váljon meg őrizetbe vett munkatársaitól.

A polgári demokraták vezetősége ugyanakkor nem lát semmi kivetnivalót azokban a politikai megállapodásokban, melyek alapján az ODS-ből távozó képviselők jól fizető helyeket kaptak állami vállalatokban. A párt szerint ez nem tekinthető bűncselekménynek.

"Az ellenkező minősítés a demokratikus rendszer működésének alapjait rengetné meg, hiszen a rendszer az ilyen politikai megállapodásokon alapul. Nem zárkózunk el az elől a vita elől, hogyan lehetne ezen a rendszeren javítani" - jelentette ki Nemcová.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!