Nagyvilág

2013.01.28. 16:33

Újabb 24 év börtönre ítélték a tavaly helikopterrel megszökött orosz rabot

Moszkva, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Újabb 24 év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a vologdai bíróság azt a férfit, aki tavaly márciusban helikopterrel szökött meg börtönéből, de menekülés közben elfogták.

Moszkva, 2013. január 28., hétfő (MTI) - Újabb 24 év börtönbüntetésre ítélte hétfőn a vologdai bíróság azt a férfit, aki tavaly márciusban helikopterrel szökött meg börtönéből, de menekülés közben elfogták.Az orosz kriminalisztika történetében példátlan helikopteres szökést maga szervezte meg Alekszej Sesztakov, mobiltelefon segítségével. Legalább hat telefonszámot használt és a két nappal a szökés előtt kiválasztott MI-2-es helikoptert egy hétre lefoglalta.

A 35 éves férfit korábban gyilkosságért ítélték el, ugyancsak 24 évre. Büntetésének még a fele volt hátra, amikor kiszökött a Moszkvától északra eső Vologdai terület egyik büntetés-végrehajtási telepéről.

Sesztakovot két szabadon lévő társa segítette: ők kényszerítették a pilótákat arra, hogy a géppel a telep fölé repüljenek. Ott egy kötélhágcsót eresztettek le, amelyen a fegyenc felmászott.

Miután a helikopter leszállt egy közeli település határában, a személyzetet szabadon engedték, majd a társaság tagjai szétszéledtek. Ezután a szökött fegyenc hatalmába kerített egy taxit, a gépkocsit azonban a rendőrök nem sokkal később feltartóztatták. Sesztakov ellenállást tanúsított, ezért a rendőrök fegyverüket használták, és megsebesítették a férfit.

A vizsgálat során kiderült, hogy a szökött rab kétmillió rubelt (15 millió forintot) ígért segítőinek. A szökésben a seksznai fegyenctelep parancsnok-helyettese is segítette az elítéltet. Őt ezért négy év szabadságvesztésre ítélték. A büntetés-végrehajtási intézmény összesen 40 munkatársát vonták felelősségre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!