Nagyvilág

2012.11.26. 09:36

Román civil szervezet tiltakozik az EMNP választási hirdetésének letiltása ellen

Bukarest, 2012. november 25., vasárnap (MTI) - Egy, a közérdekű nyilvánosság szabadsága felett őrködő román civil szervezet közleményben ítélte el vasárnap a román közszolgálati televíziót (TVR), mert az megtagadta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választási hirdetésének sugárzását.

Bukarest, 2012. november 25., vasárnap (MTI) - Egy, a közérdekű nyilvánosság szabadsága felett őrködő román civil szervezet közleményben ítélte el vasárnap a román közszolgálati televíziót (TVR), mert az megtagadta az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választási hirdetésének sugárzását.A bukaresti székhelyű ActiveWatch Sajtófigyelő Ügynökség felszólította a televíziót, hogy vizsgálja felül döntését.

Az EMNP pénteken jelezte, hogy a TVR területi stúdiói - a választási műsor producerének szóbeli utasítására hivatkozva - nem hajlandóak műsorra tűzni a párt román nyelvű választási hirdetését, amely autonóm régiókat és föderációs államberendezkedést sürget Romániában.

Az ActiveWatch visszaélésnek minősítette a TVR eljárását, amely szerinte a választási törvényt is sérti azáltal, hogy a magyar nemzeti kisebbség egy részének választási üzenetét cenzúrázza.

A civil szervezet szerint az EMNP választási kampányából egyértelműen kiderül, hogy a párt "békés és demokratikus" eszközökkel akarja a végső célt, az autonómiát elérni. Így egyértelmű, hogy a választási klip nem "az alkotmányos rend megsértésére" uszít, hanem alkotmánymódosítást sürget törvényes eszközökkel.

Az EMNP cenzúrának minősítette a köztelevízió illetékes producerének intézkedését, és jelezte, hogy az Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), az Országos Választási Bizottságnál (BEC) és a TVR vezetőségénél panaszt tett az ügyben.

Ion Stavre, a TVR választási műsorainak producere korábban az MTI-nek elmondta, hogy nem vállalhatta a közlés felelősségét az EMNP klipjének esetében, mert a törvények a médiumot is felelőssé teszik a sugárzott tartalomért. Hozzátette: ő maga ajánlotta az EMNP-nek, hogy forduljon a CNA-hoz, és ha a médiahatóság úgy dönt, hogy a választási hirdetés sugározható, akkor az akár hétfőtől bekerülhet a köztelevízió választási műsoraiba.

- Baranyi László, MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!