Nagyvilág

2012.08.29. 07:59

Hatszáz órán át hatszáz védőtanút akar felsorakoztatni Karadzic

Brüsszel, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Hatszáz órán át akar hatszáz védőtanút felsorakoztatni Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori politikai vezetője.

Brüsszel, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Hatszáz órán át akar hatszáz védőtanút felsorakoztatni Radovan Karadzic, a boszniai szerbek egykori politikai vezetője.

Karadzic ellen népirtás és más háborús, illetve egyéb emberiesség elleni bűncselekmények vádjával folytat büntető eljárást a délszláv háborúk során elkövetett súlyos jogsértések ügyében ítélkező, hágai székhelyű ENSZ-törvényszék.

A vád részéről a bizonyítékok előterjesztése május végén lezárult. Az ügyészek összesen háromszáz órát kaptak tanúk felvonultatására. Karadzic, aki nem tartott igényt hivatalból kirendelt védelemre, hanem saját maga akarja ellátni védelmét, most ennek az időmennyiségnek a kétszeresét követeli, arra hivatkozva, hogy hatszáz védőtanú meghallgatását kezdeményezi. A védelem érveinek előterjesztése október 16-án kezdődik, a bíróság egyelőre nem határozott az időigény kérdésében.

A most 67 éves Karadzic az 1992 és 1995 között dúlt boszniai háború után 13 éven át bujkált. Miután 2008 júliusában Belgrádban elfogták, a szerb hatóságok kiadták őt Hágának. A törvényszékkel való szerb együttműködés az egyik feltétele volt annak, hogy Belgrád előre léphessen az európai integrációs folyamatban.

A védőtanúk felvonultatásával kapcsolatos mostani kérelmének benyújtása előtt Karadzic eredménytelenül próbálkozott azzal, hogy nyilvánítsák érvénytelennek a vele szemben folytatott eddigi bírósági eljárást. Arra hivatkozott, hogy a pervezetés részrehajló volt vele szemben, a bíróság azonban ezt nem találta megalapozottnak.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!