Nagyvilág

2011.11.14. 10:10

Mario Monti elfogadta a kormányalakítási felkérést, Berlusconi videoüzenete

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2011. november 13., vasárnap (MTI) - Giorgio Napolitano olasz államfő vasárnap este a közgazdász Mario Monti, volt EU-biztost kérte fel az új olasz kormány megalakítására.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2011. november 13., vasárnap (MTI) - Giorgio Napolitano olasz államfő vasárnap este a közgazdász Mario Monti, volt EU-biztost kérte fel az új olasz kormány megalakítására.

 

Monti elfogadta a felkérést. Hétfőtől konzultál a pártokkal kormánya összetételéről. Monti úgy fogalmazott, az egyeztetés "gyors, de gondos" lesz. Olaszország kihívás előtt áll, melyet meg kell nyernie - mondta az államelnöki palotában a sajtónak tartott rövid beszédében Monti, aki fő célként az olasz pénzügyi helyzet rendezését említette, a "növekedést társadalmi igazságossággal".

Beszédet mondott Napolitano is, hangoztatva, hogy Monti nemzetközi tekintélynek örvend, és független, a "pártpolitikai közelharctól" távol álló személy.

"Tudom, hogy nem lesz könnyű, de vége a pártkövetelőzések korának, eljött a próba ideje, Olaszországnak vissza kell szerezni a befektetők és az európai intézmények bizalmát" - mondta a köztársasági elnök. Hozzátette, nem a 2008-as választási eredmény felborításáról, s nem a politikai erők demokratikus váltakozásának figyelmen kívül hagyásáról van szó, hanem arról, hogy "a gazdasági válsághelyzet rendkívüli erőfeszítést követel a különböző politikai erők egységével". Napolitano arra emlékeztette az olaszokat, hogy áprilisig 200 milliárd euró értékű, több évre szóló olasz államkötvény jár le, és megújításuk a piac bizalmától függ. Mario Montit, a Bocconi milánói egyetem 68 éves közgazdász-professzorát Napolitano a parlamenti pártokkal kilenc órán át tartó egyeztetés után fogadta és kérte fel a kormányalakításra.

Az elnöki palota előtt várakozó tömeg tapssal köszöntötte az új miniszterelnök-jelöltet, miközben a távozó kormányfő, Silvio Berlusconi hívei ugyanitt előre hozott választásokat követeltek. A szombaton lemondott Berlusconi vasárnap este videoüzenetben azt hangoztatta, hogy lemondása felelősségteljes gesztus volt, s "szomorú volt látni, hogy füttyszó és rágalmak kísérték". "Azoknak, akik a távozásomat ünnepelték, üzenem, hogy holnaptól kétszeres erőfeszítéssel dolgozom az adó-, igazságügyi és intézményes reformokon" - mondta Berlusconi, aki szerint 1994-es politikai színrelépése megváltoztatta Itália történetét.

Az olasz ellenzék úgy kommentálta Berlusconi nyilatkozatát, hogy Monti kinevezésekor is ő akar lenni a főszereplő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!