Nagyvilág

2011.02.10. 08:13

Nem sokkal a támadás előtt otthon járt a moszkvai reptéri merénylő

<p>Öt nappal a 36 halottat követelő reptéri akciója előtt ingusföldi szülőfalujában járt a domogyedovói reptéri merénylő, és valószínűleg a környékről szerezte be a támadáshoz használt bombát - tudósított csütörtökön rendőrségi forrásokra hivatkozva Kommerszant című orosz lap.</p>

A korábban Magomed Jelojevként azonosított férfi apja azt mondta, hogy szeptember óta nem látta a fiát. Kommerszant egyébként úgy tudja, hogy a hatóságok szerdán letartóztatták a támadó egyik társát is, aki a Moszkvába tartó buszhoz vitte a merénylőt.

Korábban a 20 éves férfi húgát és 16 éves öccsét is őrizetbe vették, mert állítólag segítettek Jelojevnek a támadás végrehajtásában. A Kommerszant úgy tudja, hogy Fatima nevű húga kezén - aki egyes hírforrások szerint 12, mások szerint 22 éves - robbanószer nyomokat találtak. A fiatal nő, aki állítólag egy kaukázusi lázadóvezér felesége, vallomást tett. Ebben azt mondta a nyomozóknak, hogy testvérét egy gyerekkori barát vitte ki a buszállomásra, amely Moszkvába vitte. Szemtanúk látták, amit a merénylő egy nagyobb csomagot visz. A hatóságok szerdán őrizetbe is vették a barátot.

A Kommerszant arról is beszámol, hogy az orosz titkosszolgálat néhány nappal ezelőtt Ekazsevo településen egy bombagyárat fedezett fel. A lap szerint innen származhatott a reptéren használt robbanószerkezet is.

A 36 halálos áldozatot és 180 sebesültet követelő merényletért az önálló kaukázusi csecsen iszlám államért küzdő lázadók vállalták a felelősséget. A Kuakázusi Emirátus elnevezésű mozgalom vezetője, Doku Umarov egy internetes oldalon azt közölte, hogy személyesen adott utasítást az akcióra.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!