Nagyvilág

2010.09.06. 16:50

Tony Blair lemondta londoni könyvdedikálását a tüntetések miatt

<p>Tony Blair egykori brit kormányfő hétfőn bejelentette, hogy nem tartja meg memoárjának Londonban tervezett dedikálását, az ott tüntetni akaró háborúellenes aktivisták miatt.</p>

Két nappal korábban műanyagpalack, cipő és tojászápor fogadta Blairt az ír fővárosban, amikor megérkezett egy könyvesbolthoz, ahol könyvét dedikálta.

Tony Blair közlése szerint azért nem tartja meg a szerdára tervezett dedikálást, mert nem akarja, hogy a tüntetők által okozott "elkerülhetetlen zűrzavar" túl nagy kellemetlenséggel járjon az embereknek. Az egykori brit kormányfő reményét fejezte ki, hogy megértik döntését, akik dedikáltatni szerették volna könyvét.

Blair az ITV brit televíziónak korábban adott interjúban már felvetette annak lehetőségét, hogy lemondja a dedikálást, mert az szükségtelenül terhelné a rendőrséget, amelynek "jobb dolga is lenne". Blair szomorúnak nevezte, hogy egyes emberek nem elégednek meg a tüntetéssel, és fizikailag is meg akarják akadályozni a dedikálást.

Szombaton nagyjából kétszáz hangos tüntető fogadta Blairt annál a dublini könyvesboltnál, ahol memoárját dedikálta. A tiltakozók a 2003-ban kezdődött iraki háború elleni jelszavakat skandáltak, majd palackokat dobtak a volt brit kormányfőt szállító autókonvojra. Szemtanúk szerint cipők, és tojások is repültek felé, de egyik sem talált célba.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!