Nagyvilág

2010.08.29. 18:52

Kalóztámadást hiúsítottak meg az Ádeni öbölben

<p>Az Európai Unió, a NATO és Japán haditengerészeti erőnek együttműködésével elfogtak vasárnap több szomáliai kalózt, akik hajókat akartak megtámadni az Ádeni öbölben - közölte a NATO kalózellenes egysége.</p>

A bejelentés szerint a japán védelmi erők légi osztaga fedezte fel a gyorsmozgású kalózhajót, majd riasztotta a NATO-hoz tartozó egyik dán hadihajót, amely feltartóztatta a bűnözőket.

A NATO londoni közleménye szerint a dán hadihajó tengerészei megadásra kényszerítették a kalózokat, akik eldobták fegyvereiket. A közlemény szerint egy olasz harci helikopter fedezte a dánokat, a kalózok heten voltak. Az akcióban részt vett egy amerikai hadihajó, a USS Kauffman is.

A NATO közleménye szerint az akció sikere azt bizonyítja, hogy "a különböző országok haditengerészeti együttműködése eredményes lehet". A dán hadihajó szombaton egyébként meghiúsított egy másik kalóztámadást is, miután egy kereskedelmi hajó segítséget kért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!