Nagyvilág

2010.06.30. 15:15

Káosz Madridban a metró-sztrájk miatt

<p>Közlekedési káosz alakult ki Madridban szerdán, ahol harmadik napja sztrájkolnak a metródolgozók.</p>

A spanyol főváros teljes metróhálózatát lezárták, és a spanyol média szerint néhány helyen botokkal támadtak a sztrájkőrök azon munkásokra, akik megpróbáltak bemenni és dolgozni. A regionális kormány közben intézkedéseket hozott nagyjából 200 dolgozó ellen, mert őket tették felelőssé azért, hogy nem teljesül a törvény előírása, amely szerint sztrájk idején a fontos közszolgáltatások 50 százaléka nem állhat le.

7500 metrós sztrájkol amiatt, hogy a jobboldali regionális kormány öt százalékkal csökkentette bérüket, összhangban a szocialista spanyol kormány májusi döntésével, amellyel drasztikus csökkentéseket rendeltek el a közalkalmazottaknál.

A szakszervezet szerdán úgy döntött, hogy csütörtökön folytatják a sztrájkot a madridi metróhálózat mind a 12 vonalán. Ennek eredményeként megszűnik a földalatti közlekedési kapcsolat péntekig a Barajas ((Barahas)) repülőtérrel is. A szakszervezet ugyanakkor megígérte, hogy a kötelező 50 százalékos szolgáltatást biztosítják, és szombaton a dolgozók felveszik a munkát. A hétvégén azonban ismét tárgyalni fognak egy újabb sztrájk meghirdetéséről.

A spanyol főváros metróhálózatában naponta kétmillióan utaznak. A kimaradás miatt hatalmas dugók alakultak ki Madridban, a buszok és a villamosok tömve voltak, és gyakran összevesztek az utasok. A sztrájk a taxisoknak jelentett nagy üzletet, a társaságok alig bírták a megrendeléseket. Közben Spanyolország több városában tüntetések voltak a kormány megszorító intézkedései ellen. A szakszervezetek máris bejelentették, hogy szeptember 29-re az egész országra kiterjedő általános sztrájkot hirdetnek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!