Nagyvilág

2010.05.19. 19:39

Amerika fekete listára tett öt országot

<p>Elítélte szerdán az amerikai Kongresszus Kanadát, Kínát, Mexikót, Oroszországot és a Spanyolországot.</p>

washingtoni törvényhozás szerint a felsorolt országok csekély eredménnyel lépnek fel a szerzői jogokat sértő kalózkodás ellen a mozi, a zene, a videojátékok és más szórakoztató ipari termékek fekete piaca ellen.


A Kongresszus kalózkodás elleni két párti bizottsága szerint az öt országban riasztó szintet ért el a szellemi tulajdon lopása. A bizottság ezért az öt országot feltette a 2010-es Nemzetközi Kalózfigyelő Lista (IPWL) élére. Ugyanez az öt ország szerepelt a lista élén tavaly is, ezért az amerikai törvényhozók szerdán "mélységes csalódottságukat fejezték, amiért 2009 óta nem értek el semmiféle eredményt."

A bizottság szerdán közzétette egy másik listát is, amelyen azokat a "notórius törvénysértőket, főleg honlapokat, portálokat, letöltőket nevezik meg, amelyek rendszeresen hozzáférhetővé tesznek engedély nélkül amerikai szellemi termékeket. Az amerikai Szenátus és Képviselőház 70 tagja által alkotott bizottság szerint ilyen a kínai Baidu, a kanadai isoHunt, az ukrán MP3fiesta, a svéd Pirate Bay, a német Rapidshare és a luxemburgi RMX4U.

A bizottság egyben felszólította az Egyesült Államok kereskedelmi partnereit, hogy lépjenek fel a listán szereplő törvénysértők ellen. "Dollármilliárdos veszteségeket okoz a szellemi tulajdonok megfelelő védelmének hiánya. A felsorolt öt ország megrabolja Amerikát" - mondta a bizottság egyik tagja, a republikánus szenátor, Orrin Hatch.

"Az Egyesült Államok a szellemi tulajdon történetének legnagyobb méretű lopásának rossz oldalán van mint áldozat. Ezt meg kell állítani, mielőbb" - közölte Sheldon Whitehouse Demokrata párti szenátor. A bizottság az érintett iparágak adatai alapján 25 milliárd dollárra becsüli a veszteségeket, amelyeket a copy right-sértők okoznak évente.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!