Nagyvilág

2010.04.30. 07:26

Elfogadták az arcot takaró muzulmán fátylak tiltásáról szóló törvényt

<p>A belga parlament alsóháza csütörtök este elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a teljes arcot eltakaró fátylak viselését közterületeken.</p>

Ha a felsõház sem ellenzi a lépést, Belgium lesz az elsõ európai ország, amely megtiltja a muzulmán nõknek, hogy az egész arcot takaró, vagy csak a szemet láthatóvá tevõ ruhákat hordjanak az utcán.

A belga szövetségi parlament alsóháza ellenszavazat nélkül fogadta el a jogszabályt, amely megtiltja a személyazonosítást akadályozó ruhák viselését közterületeken. Így a konzervatív muzulmán nõk nem viselhetik majd az egész arcot eltakaró burkát, és a csak a szemet nem fedõ nikábot.

A törvény ezután a parlament felsõháza elé kerül, amelynek két hete van arra, hogy kifogást emeljen ellene. A szenátus várhatóan ellenkezés nélkül el fogja fogadni a jogszabályt, amely valamikor a nyár elején fog életbe lépni. Bevezetését elhalaszthatja, ha új választásokat kell kiírni, és feloszlatják a parlamentet. A belga kormány az elõzõ héten omlott össze.

A jogszabály szövege szerint tiltva lesz az arcot eltakaró ruhák viselése az utcákon, közparkokban, sportlétesítményekben, valamint középületekben. A törvény ugyanakkor lehetõséget ad az önkormányzatoknak arra, hogy bizonyos ünnepélyek, mint például karnevál esetén ideiglenesen felfüggesszék a törvényt.

A törvénysértõk 15 és 25 euró közötti pénzbüntetésre, valamint akár hét napos börtönbüntetésre számíthatnak. A félmilliós belga muzulmán közösség tagjai közül mindössze nagyjából harmincan hordják az arcot is takaró fátylakat - írta a BBC brit közszolgálati adó.

Európában évek óta heves vita zajlik a konzervatív muzulmán fátylak viselésérõl. A nikábot és a burkát ellenzõ emberek a nõk elnyomásának jelképét látják a ruhadarabban, amelynek viselését több európai ország is korlátozni akarja. Franciaországban július elején kezdik meg a vitát a törvényhozásban az errõl szóló jogszabálytervezetrõl, amelynek végsõ változatát a tervek szerint május 19-én fogadja el a kormány.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!