Multimédia

2008.07.06. 16:09

Leváltásra kerül a Windows

<p>A következő Windows ugyan még meg sem jelent, a Microsoft máris gőzerővel dolgozik egy teljesen új rendszer fejlesztésén.</p>

Nagy a titkolózás az óriáscég háztáján. Bizonyosnak tűnik azonban az a hír, mely szerint a Microsoft már egy következő generációs rendszer fejlesztésén dolgozik, amely néhány év múltán a Windows-t válthatná a sorban. Jellemző mód a redmondiak semmiféle érdemi információt nem adnak a Midori néven emlegetett projektről, viszont elismerték annak létezését.

Az is bizonyos, hogy a Windows 7-nek semmi köze nincs a Midori-hoz, ugyanis - mint ismeretes - a Vienna kódnéven fejlesztett operációs rendszer a jelenleg is futó Vista hagyományait viszi tovább. A lehetséges utód egy, már korábban bemutatott kísérleti rendszerre, a Singularity-re épül.

A Microsoft terve abból a szempontból logikusnak tűnhet, hogy a sokat bírált Windows operációs rendszerek elérték korlátaikat, és - valljuk meg - az utolsóként debütált Vista egyike az óriáscég legnagyobb mellényúlásainak, talán a WindowsMillenium volt az utolsó olyan verzió, amely hasonlóan népszerűtlen volt a felhasználók körében. Ha hihetünk az előzetes híreszteléseknek, egy olyan rendszer kifejlesztése a cél, amely jobban gazdálkodik az erőforásokkal, magasabb biztonsági szintet képvisel, és tetszés szerint bővíthető, szemben elődjeivel.

A fejlesztés vezetője maga Eric Rudder, a Microsoft egyik alelnöke, akinek a neve Bill Gates lehetséges utódaként is felmerült. Az erről szóló hírmorzsákat a ZDNet egyik bloggere, Mary Jo Foley szolgáltatja, aki belső forrásokra hivatkozik bejegyzéseiben. Elmondása szerint nem tudni, mikor lesz kézzel fogható eredménye a fejlesztéseknek, vagy hogy annak vívmányai milyen formában jelennek meg, annyi azonban bizonyos, hogy a Micorosoft rengeteg energiát fordít erre a projektre.

Egyenlőre túl sok a kérdőjel a Midori körül. Hogy az eredményeként megszülető, teljesen új alapokon nyugvó operációs rendszert Windows-nak keresztelik-e, az már inkább csak marketing kérdés, annyi bizonyos, hogy megjelenése új fejezetet nyit majd a cégóriás történetében.

Kapcsolódó:

  • Búcsúzik az XP, 2010-ben jön a Windows 7
  • Bill Gates visszavonul
  • Tortát küldött a Microsoft
  • Találd el Ballmer-t!
  • Láthatáron a következő Windows
  • IT/Multimédia
  •  

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!