Magyarország

2018.03.15. 12:10

Március 15. - Békemenet - Elindult a tömeg a Bem térről a Parlament felé

Budapest - Csütörtökön fél 1 után elindult a Békemenet a budapesti Bem térről a Parlament elé, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet a nemzeti ünnep 170. évfordulóján.

Budapest - Csütörtökön fél 1 után elindult a Békemenet a budapesti Bem térről a Parlament elé, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd beszédet a nemzeti ünnep 170. évfordulóján.

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szervezőinek célja a Békemenettel az, hogy kinyilvánítsák a haza és a nemzet iránti elkötelezettségüket, és hogy erőt, egységet és méltóságot mutassanak. A Békemenettel - amelyen sok lengyel is megjelent - azt kívánják üzenni, hogy a közép-európai népek nagyon érzékenyek a szabadságukra és a függetlenségükre.

A menet elején a szervezők molinót vittek, amelyen az állt: "A haza minden előtt", valamint egy nemzeti színű zászlón "Hungary protects Europe!" (Magyarország megvédi Európát) felirattal.

Résztvevők a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) és a Gazeta Polska civil klubjainak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségén a budapesti Bem József téren 2018. március 15-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

A Békemenet elindulása előtt Bayer Zsolt publicista arról beszélt, egész Európa megosztott, az egyik oldalon állnak a "kétdimenziós emberek", akik számára csak az egyén, individuum, szabadság létezik, akik megfoszttattak a vallási, nemzeti, családi és nemi identitásuktól, és akik azt gondolják, egyedül ők képviselik a modernitást és Európát. Szavai szerint a másik oldalon állnak ők, akik azokat az eszméket, értékeket képviselik, amiktől Európa Európa lett, akik még tudják, mit jelent Isten, nemzet, haza, család, gyermek, akik még tudják, "mit jelent a férfi és az asszony".

Résztvevők gyülekeznek a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén a Bem rakparton 2018. március 15-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Bayer Zsolt Bem József lengyel szabadságharcosról azt mondta, a szabadságharc bukása után társaival együtt az Oszmán Birodalomba menekült, ahol - hogy megmeneküljön a cárnak történő kiadatás elől - felvette a muszlim hitet és Murat pasaként halt meg. Bayer Zsolt szerint a történet máig ható üzenete az, hogy "soha többé ne érkezzen el egy olyan világ, amikor az életünkért cserébe le kell mondanunk a saját hitünkről". Hozzátette: a lengyelek ugyanúgy hősként tisztelik Bem Józsefet, mint a magyarok, azonban mivel áttért a muszlim vallásra, nem nyugodhat megszentelt lengyel földben. Úgy fogalmazott: a mi feladatunk az, hogy megőrizzük temetőinket, megőrizzük a bölcsőinket és megőrizzük azt a kultúrát és civilizációt, amelyet ezeréves nemzetként megörököltünk őseinktől.

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői a Margit hídon 2018. március 15-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Békemenet a Margit hídon át a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton az Alkotmány utcán át a Parlamenthez vonul a központi állami megemlékezésre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond majd ünnepi beszédet.

A tömeg az el-eleredő esőben a Kossuth Lajos azt üzente című dalt, a székely himnuszt, a Boldogasszony Anyánkat énekelte. A vonulókat számos járókelő megtapsolta.

Amikor a tömeg eleje a Jászai Mari térre érkezett, akkor indultak el az utolsók a Bem-szobortól.

- MTI -


[related-post post_id="3796548"]

[related-post post_id="3796611"]

[related-post post_id="3796539"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!