Magyarország

2013.11.07. 09:14

Jegyzet: Egy-kettő-három

<em>Egykettőre Btk.-módosítás lett a dilettáns videóhamisításból</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete</strong>.

Egykettőre Btk.-módosítás lett a dilettáns videóhamisításból. Szalóczi Katalin jegyzete.Mondhatni kivételes sürgősséggel fogadta el a parlament: egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki pedig elérhetővé teszi, két évig, aki nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető. Így akár kattanhat a börtönlakat szerkesztők, újságírók, fotóriporterek mögött is, ha nincsenek eléggé észnél. Hiszen a mai technikák mellett nehezen eldönthető, mi igaz és mi hamis, ami ráadásul a bajai videó esetére a legkevésbé sem állt.

A törvénymódosítást szükségességét azzal indokolták a kormánypártok: ne fordulhasson elő újra a bajai videoügyhöz hasonló, amely „aláásta a demokrácia tekintélyét".

Milyen jó is volna, ha minden bűncselekménytől visszatartaná az elkövetőket a börtönnel való fenyegetettség, továbbá ha semmi más nem fenyegetné a demokrácia tekintélyét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!