Magyarország

2013.05.28. 14:02

EP-jelentéstervezet - Jogvédők bírálják a kormány válaszának több pontját

Budapest, 2013. május 28., kedd (MTI) - Több jogvédő szervezet a Tavares-jelentésre válaszul küldött kormányzati álláspont egyes részeit bíráló dokumentumot állított össze, amelyet elküldött az Európai Parlament (EP) frakcióinak is - közölték a szervezetek képviselői kedden az MTI-vel.

Budapest, 2013. május 28., kedd (MTI) - Több jogvédő szervezet a Tavares-jelentésre válaszul küldött kormányzati álláspont egyes részeit bíráló dokumentumot állított össze, amelyet elküldött az Európai Parlament (EP) frakcióinak is - közölték a szervezetek képviselői kedden az MTI-vel.

A Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és a Mérték Médiaelemző Műhely közleményében úgy fogalmaz: a hamarosan az Európai Parlament elé kerülő, a magyarországi alapjogi helyzetet bemutató, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő jelentéshez a kormány több ponton téves és megalapozatlan megjegyzéseket küldött válaszul.

A jogvédők véleménye szerint az alaptörvény kidolgozása és elfogadása a demokratikus legitimáció súlyos hiányától szenvedett.

Azt is írták, hogy az alaptörvény negyedik módosítását nem az Alkotmánybíróság (Ab) kérte, mert az tele van olyan rendelkezésekkel, amelyeket az Ab korábban tartalmi alkotmányellenesség miatt megsemmisített. Ez az eljárás pedig összeegyeztethetetlen a Velencei Bizottság sztenderdjeivel is - fogalmaznak, hozzátéve, hogy az Ab hatásköreit a kétharmados kormánytöbbség ténylegesen csökkentette.

Megítélésük szerint a kormány védekezésével ellentétben a bírák idő előtti nyugdíjazása nyomán előállt jogsértő állapotot nem hozták helyre.

A dokumentum szerint a demokrácia korlátozásához vezet a kétharmados törvények újraszabályozása, az egyéni képviselői indítványok visszaélésszerű tömeges használata és a Költségvetési Tanács közjogi pozíciója is. A jogvédők úgy vélik: a kampányhirdetések alaptörvényi szintre emelt szabályai alkotmányellenesek, mert indokolatlanul korlátozzák a demokratikus versenyt és a véleménynyilvánítás szabadságát.

A közlemény szerint a sérülékeny kisebbségek védelmére megalkotott szabályok csak látszatintézkedések, mert a hatóságok a rendelkezésre álló jogi eszközöket sem alkalmazzák megfelelően. Kifogásolják továbbá, hogy a lelkiismereti szabadságot súlyosan korlátozó és az Ab által megsemmisített szabályok továbbra is részei lesznek a magyar jognak, mert továbbra is a parlament ismeri el az egyházakat "önkényesen értelmezhető kritériumok alapján", amivel szemben szerintük nincs hatékony jogorvoslat.

A jogvédő szervezetek a dokumentumot azért küldték el a frakcióknak, hogy az a jelentéstervezet jövő hónapban az EP-ben sorra kerülő plenáris vitában háttéranyagként szolgáljon a felszólaló képviselők számára - olvasható a közleményben.

Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő az EP szabadságjogi szakbizottságának (LIBE) a megbízásából vezette azt az eseti bizottságot, amelynek a jogállamiság magyarországi helyzetének feltérképezése volt a feladata. A jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó jelentéstervezetet május elején terjesztette a testület elé. A magyar kormány több kifogást, megjegyzést is tett a dokumentummal kapcsolatban a képviselőnél, a Fidesz EP-képviselői pedig módosító indítványokat nyújtottak be ahhoz.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!